hej. do tej pory korzystalem z 18-70. na ogniskowych od 50-70 moglem uzyskac fajny efekt rozmycia tla.
pytanie: czy kupujac obiektyw 70-200 jestem w stanie juz na ogniskowej 70 uzyskac efekt 1 plan ostry, reszta rozmyta?
hej. do tej pory korzystalem z 18-70. na ogniskowych od 50-70 moglem uzyskac fajny efekt rozmycia tla.
pytanie: czy kupujac obiektyw 70-200 jestem w stanie juz na ogniskowej 70 uzyskac efekt 1 plan ostry, reszta rozmyta?
Oczywiście , przy 2,8 na bank i wyżej trochę też.
Jedynki Piątki eLki i duperelki
Jak skorzysta z usług "regeneratora obiektywów" i z f/4 zrobi f/2.8 to i owszem:-). A tak na poważnie, im bliżej pierwszy plan i większa odległość od drugiego planu to nawet na 70mm i f/4 tło powinno być ładnie rozmyte.
Kiedyś tu była stopka:-)
Rozmycie tła zależy także od odległości pierwszego planu od aparatu. Jeżeli pierwszy plan będzie trzy metry od puszki tło będzie bardziej rozmyte niż w przypadku jeśli pierwszy plan będzie dwa razy dalej.
w zyciu nie kupie F/2.8. 2 przyslony i 1500zl roznicy.... badzmy powazniwole ustawic wieksze ISO. ciekawi mnie tylko ten efekt rozmycia. generalnie chcialbym wreszcie zainwesotwac w swoj sprzet a potrzebuje czegos do portretow ludzi ...krajobrazy tez wejda na 70mm jak sie postarac
![]()
macie moze jakies przyklady portretow zrobionych tym szklem ?
Czasem Ci się to ISO może skończyć![]()
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
punky wiem wiem, ja sobie troche zartuje, wiem ze macie racjeale generalnie fundusz mowi STOP, f4.0 albo inny obiektyw, bo na 2.8 nie pozwole sobie i basta.
szukam czegos do portretow, ludzi, zachowan. wiem ze ten canon ma swietna ostrosc.. musze poszukac zdjec i ocenic
Przy 70mm i 4.0 szaleństwa nie będzie. Na długim końcu będzie dużo lepiej, choć w kwestii rozmycia to 50 1.4 albo 85 1.8 byłyby jeszcze lepsze. Jasne stałki nie mają w tym temacie konkurencji.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickr