Dokładnie, ostatnio zawaliłem trochę zdjęć na imprezie bo miałem 1600, które ustawiłem wcześnej jak chwaliłem sie aparatem..i se o tym zapomniałem...Zamieszczone przez KuchateK
Dokładnie, ostatnio zawaliłem trochę zdjęć na imprezie bo miałem 1600, które ustawiłem wcześnej jak chwaliłem sie aparatem..i se o tym zapomniałem...Zamieszczone przez KuchateK
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
@margo7355
poczytaj instrukcje....i wszystko będzie jasne.
Właśnie poczytałem instrukcję i tak nie powinno być -przy otwarciu lampy w trybie AV czas powinien się ustawić automatycznie na przynajmniej 1/60 sec a nie pozostawać np -1 sec
nieprawda - gdy ustawisz tryb Av i włączysz lapmpę, to aparat ustawia Ci czas od 30 sekund do 1/200 s.
no dobra - ale mi ustawia czas poniżej tych wartości-np w ciemnym pomieszczeniu czas ten wynosi nawet 1 minutę - a nie 1/30 - aparat błyska -naświetlenie zdjęcia prawidłowe ale zdjęcie jest poruszone bo z czasem pow 1 sec!!
no dobra - ale mi ustawia czas poniżej tych wartości-np w ciemnym pomieszczeniu czas ten wynosi nawet 1 minutę - a nie 1/30 - aparat błyska -naświetlenie zdjęcia prawidłowe ale zdjęcie jest poruszone bo z czasem pow 1 sec!!
poczekaj poczekaj, ja nie napisałem że to jest od 1/30 do 1/200 tylko od 30 sekund do 1/200 s. - nie chce mi się wierzyć żeby to było dłużej niż 30 sekund.
a trybach M, Av i Tv flash aparatu działa jako "dopelnienie" - czyli światłomierz mierzy światło zastane, a błysk flasha dopala przód. Dlatego masz długie czasy, bo w pomieszczeniu gdzie robisz zdjęcie jest ciemno.
Jeśli ustawisz tryb P - to aparat ustawi Ci 1/60 sekundy do 1/200 sekundy, ale wtedy jeśli jest ciemno (a masz słaby flash) to tło będzie ciemne...
1/60 s. ustawi Ci automatycznie w trybie zielonym lub P.Zamieszczone przez margo7355
W trybach kreatywnych (priorytet TV, AV) możesz zrobić zdjęcie przy czasach od 30" do 1/200 s. (z lampą wbudowaną).
używaj wyokiego ISO, żeby tło było OK i czas krótszy w trybie Av, albo ustaw Tv i 1/30 sekundy...
jak będzie naprawdę ciemno to nic nie wyczarujesz, może iso ustawić nawet na 1600 - jak jest ciemno to żeby naświetlić dobrze tło musisz mieć dłuższy czas - i tyle.
FLASH nie dopali Ci na tyle mocno żeby oświetlić wszystko - chyba że to małe pomieszczenie... (klitka 10 m2).
sprawdzę dokładnie w instrukcji-bardzo dziękuję za wyjaśnienie- nie widziałem że w tych trybach jest tylko błysk dopełniajacy (nie mam polskiej instrukcji) .
Prawie nigdy nie korzystam z lampy i stąd był mój dylemat ..