Ani tym bardziej z twarzaZamieszczone przez muflon
![]()
Ani tym bardziej z twarzaZamieszczone przez muflon
![]()
Apel o trzymanie się tematu nie skutkuje. Wstyd.Zamieszczone przez Vitez
O obiektywach wiem prawie wszystko
Wcale nie trzeba imadłem ani na siłe wyrywać, a tu jest dokładnie opisana procedura http://ghonis2.ho8.com/rebelmodnew.htmlZamieszczone przez marcingreen
Ostatnio edytowane przez piotrgr ; 07-11-2005 o 13:20
Wątek sprowokował mnie do małego testu wspomnianego Tamrona. Dla ogniskowych 28, 50, 75 zrobiłem 5 zdjęć kontrolnych przy ustawieniach przysłony 2.8, 5.6, 11, 25, 32. Obejrzałem obrazki i wnioski mam następujące:Zamieszczone przez Cichy
Dla 28 najlepsza ostrość przy 2.8.
Dla 50 najlepsza ostrość przy 5.6.
Dla 75 najlepsza ostrość przy 11.
Podchodzę do testu z przymrużeniem oka jednak proszę o mały komentarz. Czy takie wyniki dają się logicznie wytłumaczyć, czy to kompletna bzdura?
Pozdrawiam
PrzemoC
hmm.. To ze jest najostrzej przy 2,8 na 28mm to trochę... dziwnemam takiego Tamrona i zauważam poprawę a nie pogorszenie po przymknieciu, niezależnie od ogniskowej. Podaj metodologię testu (statyw tak lub nie, jakie światło, jak ostrzyeś itd)
ja wstawiłem fullsize obrazki i nikt za bardzo tego nie skomentował więc trudno będzie, żeby ktoś twoje słowne results skomentował :-?Zamieszczone przez Przemoc
mogłem chyba wstawić tylko cropy bo sądzę, że to dlatego nikomu się nie chciało otwierać full obrazków...
w sumie teraz mi już to wisi, bo szkła już i tak nie wymienie![]()
zdaje się, że takie ma być i ostrzejsze nie będzie...
Wyniki mojego testu wydały mi się dziwne i głównie dlatego poprosiłem o ich skomentowanie.Zamieszczone przez ukasz
Test wykonywałem w domu, przy sztucznym oświetleniu, używałem statywu, doświetlałem fleszem, czasy były jednak dosyć długie, ostrość na AF.
Taki test jest obciążony wieloma błędami, dlatego w wolnej chwili powtórzę zabawę i zobaczę czy wyniki są powtarzalne. Jestem otwarty na sugestie i ciekaw Waszych doświadczeń.
Obiektywne zbadanie parametrów takiego urządzenia wymaga pewnie stworzenia warunków laboratoryjnych i jest bardzo skomplikowane.
Nasze domowe testy to jednak wyłącznie zabawa i należy byś ostrożnym z wyciąganiem wniosków, no może poza stwierdzeniem ewidentnych uszkodzeń.
Pozdrawiam
PrzemoC
Nie nikomu, mi się chciało, bo jestem zainteresowany szłem w tym zakresie Tamron lub SigmaZamieszczone przez marcingreen