Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 103

Wątek: Test Tamron AF 28-75mm f/2.8 SP XR Di LD Aspherical (IF) macro

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrgr
    Nie nikomu, mi się chciało, bo jestem zainteresowany szłem w tym zakresie Tamron lub Sigma
    w sumie chodziło mi o wypowiedzi osób które go mają...
    no, ale w sumie Cichy i ktoś tam jeszcze wstawiali różne cropy dla porównania...

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    hmm.. To ze jest najostrzej przy 2,8 na 28mm to trochę... dziwne mam takiego Tamrona i zauważam poprawę a nie pogorszenie po przymknieciu, niezależnie od ogniskowej. Podaj metodologię testu (statyw tak lub nie, jakie światło, jak ostrzyeś itd)
    Dobra Ukasz. :-D
    Powtórzyłem test, wykonałem trzy serie zdjęć (by sprawdzić powtarzalność), dla trzech ogniskowych i pięciu ustawień przysłony.
    Wyniki w seriach się powtarzały i wyglądały następująco:
    Dla 28 najlepsza ostrość przy 11.
    Dla 50 najlepsza ostrość przy 5.6.
    Dla 75 najlepsza ostrość przy 11.
    Wniosek jest taki, że w poprzednim teście spartoliłem fotki dla 2.8 i wynik był do d...

Moje pytania do kolegów zawodowców:
    Czy optymalna ostrość obiektywu dla danej przysłony jest stała, czy jest funkcją światła w fotografowanej scenie?
    Czy istniej prosty sposób na uzyskanie najlepszej ostrości, jakaś generalna zasada (nie myślę tu o poruszeniach itp. tylko o ekspozycji)?
    Czy przy dłuższym obcowaniu z danym szkłem macie "wyczucie" jaka przysłona pozwoli maksymalnie wyostrzyć to co w/g was jest w kadrze najważniejsze (nie myślę tu o zagadnieniu GO).

Oczywiście śledząc Wasze forumowe wypowiedzi można poznać wiele ciekawych reguł, i uniknąć niejednego błędu, ale myślę, że na początku wypada pytać, pytać, pytać.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

To jest moje 2 podejście to tamrona. 1 który dostałem zachowywał się conajmniej dziwnie, tam gdzie było dużo kontrastu w scenie to było w miarę ok zwłaszcza po przymknięciu ale większość fotek była do bani...szkiełko wróciło do sprzedającego. Dzisiaj dostałem 2 i to jest zupełnie inna bajka...wszystkie fotki jakie zrobiłem były ok. Obiektyw jest bardzo przyzwoity od 2.8 a po przymknięciu do 3.5 nie widziałem różnic z moją 50mm. AF ani razu nie chybił czego nie mogłem powiedzieć o 1 egzemplarzu. Szkiełko zostanie u mnie :-) i dodam że nie dałby 3x więcej za L tylko po to żeby mieć lepsze wykonanie. Mogę tylko podpisać się 2 rękami pod tym że jest to b.dobry obiektyw tylko czasem kontrola jakości nawala...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    Moje pytania do kolegów zawodowców:
    Czy optymalna ostrość obiektywu dla danej przysłony jest stała, czy jest funkcją światła w fotografowanej scenie?
    Czy istniej prosty sposób na uzyskanie najlepszej ostrości, jakaś generalna zasada (nie myślę tu o poruszeniach itp. tylko o ekspozycji)?
    Czy przy dłuższym obcowaniu z danym szkłem macie "wyczucie" jaka przysłona pozwoli maksymalnie wyostrzyć to co w/g was jest w kadrze najważniejsze (nie myślę tu o zagadnieniu GO).

Oczywiście śledząc Wasze forumowe wypowiedzi można poznać wiele ciekawych reguł, i uniknąć niejednego błędu, ale myślę, że na początku wypada pytać, pytać, pytać.

Najprostsza, choc niezbyt koszerna odpowiedz - rob zdjecia, olej testy. Jak ze zdjec, tak normalnie robionych, cos ci sie w danym szkielku nie bedzie podobac to dopiero mozesz zastanawiac sie co z danym szklem jest nie tak.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Tamron a pełna klatka

Interesuje mnie zachowanie tego szkła z pełną klatką ale niekoniecznie dslr tylko analog (slajdy) - paru użytkowników forum ma takie zestawy w stopkach, jakie macie wrażenia?

Bartek

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartosz
    Interesuje mnie zachowanie tego szkła z pełną klatką ale niekoniecznie dslr tylko analog (slajdy) - paru użytkowników forum ma takie zestawy w stopkach, jakie macie wrażenia?

Bartek
    Ja mam ten obiektyw i czasami podpinam go do EOSa 300, choć najczęściej (90%) jest podpięty do 350d. Z jakości/ostrości fotek zarówno "analogowych jak i "cyfrowych" jestem bardzo zadowolona - z tym że ja robię zdjęcia a nie testy. Wyjątek stanowił jeden jedyny test na początku po zakupie - wypadł bardzo dobrze, ostrość fotek też mi odpowiada więc testów więcej nie robiłam. W sumie z zestawu EOS 300 + Tamron mam w większości nocne fotki ( więc statyw, dłuższe czasy itp) i jakośc jest dla mnie bdb - bez porównania lepsza od 28-80, który jest standardowo dołączany do analogowej trzysetki. Jeśli chodzi o cyfrowy zestaw to przyznam szczerze, że po lekkim przymknięciu Tamron spisuje się równie dobrze co stałka 50mm 1,8, z tym że uczciwie przyznaję, że stałkę mam dość krótko i nie było czasu żeby dokładnie ją poznać.
    Przyznam, że odkąd mam Tamrona właściwie nigdy nie odpinam go od body:eek: , no chyba, że jest okazja i ochota coś w analogu popełnić;-) - bo jeśli analog to też zdecydowanie Tamron zamiast 28-80!

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dzięki TOKIN(ka),
    własnie o taką opinie mi chodziło, bo sam również testu nie popełniłem jeszcze żadnego w życiu.
    Do mojej analogowej trzysetki mam coś podobnego jak Ty tj. 28-90 któryś tam model, no i rewelacja to to nie jest. Tak naprawdę to leży i kurzy się w szafie bo używam w analogu pięćdziesiątki (1.4), ale po ostatnim pobycie w Bieszczadach stwierdziłem, że szeroki bardzo by sie przydał.
    28mm zupełnie mi wystarcza.

pozdrawiam
    i Wesołych Świąt
    Bartek

Ps. pytałem głównie dlatego, że czytałem gdzies w sieci, iż Tamron nie jest rewelacyjny po bokach kadru, ale landszafty robi się i tak raczej mocno przymkniętym, a wtedy powinno być ok. Poza tym boki kadru na wyświetlanym slajdzie są i tak mniej ostre
    Ostatnio edytowane przez Bartosz ; 24-12-2005 o 09:40
    EOSy

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartosz
    Ps. pytałem głównie dlatego, że czytałem gdzieś w sieci, iż Tamron nie jest rewelacyjny po bokach kadru, ale landszafty robi się i tak raczej mocno przymkniętym, a wtedy powinno być ok. Poza tym boki kadru na wyświetlanym slajdzie są i tak mniej ostre
    Moim zdaniem jakość po bokach kadru drastycznie nie spada, choć pewnie "badacze pisma" wykryją to i owo.

Pozdrawiam i oczywiście życzę wszystkiego najlepszego na Święta.
    TOKIN(ka)

Nene
    Guest

Domyślnie

Ja rownież dołożę do dyskusji swoje 2 grosze. Mam Tamrona od kilku dni. Napaliłem się na to szkło bo miesiąc wstecz był u mnie kumpel. Podpieliśmy do 350 i pstryknelismy klika fot ( głownie rodzinka , bo impreza była). Zdjecia wyszły super , ostrośc bardzo przyzwoita, a rob ilismy przy sztucznym świetle dopalając wbudowana lampą. Zaniosłem kilka fotek do labu i odbitki pokazały że jest b dobrze (zdjęcia na kompie nie wiele mowią , dopiero papier daje prawdziwy obraz sytuacji). No i zakupiełem kilka dni temu mojego Tamrona. Niestety od testowanego wczesniej modelu dzielą go lata świetlne. Z ostroscią bardzo słabo szczególnie z AF który potwierdza wprawdzie ostrość ale na zdjeciu już jej nie ma. Dużo lepiej wychodzą foty na MF . Potwierdza to wątek dyskysji na temat konkretnych egzemplarzy i przepaści jakie czasmi ich dzięlą. Wszystkim napalonym na ten obiektyw radzę przetestować konkretny egzemplarz i dopiero decydować się na zakup. Ja nie miałem takiej okazji i mam teraz problem bo mój przyjechal aż z Holandii. No cóż trochę taniej nie zawsze znaczy lepiej .
    Pozdawiam
    Piotr

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Z jakiej serii masz? A09?

pozdrawiam

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów