Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: podswietlenie wspomagajace af

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Zasilanie ze stopki moze zadzialac
    uuu, myślę, że pan canon mógłby mieć odmienne zdanie :wink:
    do zasilenia diody potrzebny jest konkretny prąd, a nie wiem, jaka jest obciążalność styków gorącej stopki.

A jak nie, to mozliwe ze bedzie trzeba wykorzystac gniazdo wezyka spustowego.
    no tam IMHO to już w ogóle nie ma zasilania.

Dzialalo by to tak: Wciskasz spust - wlacza sie swiatelko, af ustawia ostrosc, jesli ustawi - swiatelko gasnie, robisz zdjecie.
    skąd wiesz, że ustawił ostrość?

Nie ma przeklamania w pomiarze swiatla i temu podobnych Najgorzej bedzie z doborem koloru i soczewki. Pewnie wersja beta bedzie tylko na centralny punkt A pozniejsze wersje na wszystkie, bez wzgledu jaki wybierzesz Co to przeszkadza ? Rzuca siatke i tyle Na pewno odpadaja diody podczerwone - w podczerwieni inaczej rozklada sie ostrosc :wink: Nudze sie to pokombinuje, goraca stopka i gniazdo wezyka spustowego to bardzo potezne narzedzia komunikacyjne
    chmmm, zaraz zaraz, ale ty piszesz o czymś, co juz wiesz i przetestowałeś?

czy na razie gdybamy?

co do samych diod led, to wg mnie najlepiej jest wykorzystać gotowy zespół canona lub jakiejkolwiek innej firmy (np. z rozbitka lub zabytka ). w canonie to się nazywa AF LED UNIT - i zawiera cały gotowy zapakowany modulik trzech diód LED - każda ze swoimi soczewkami (jedna podświetla wzorkiem punkt centralny, druga wszystkie w poziomie, trzecia wszystkie w pionie i można je włączać w dowolnej kombinacji). samemu raczej nic nie wystrugasz - tzn. nic co miałoby mieć choć znamiona dobrej konstrukcji :wink:
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wiedzialem ze ten temat Cie zainteresuje Wielu ludzi twierdzilo ze 300D nie wytrzyma wiecej niz 6V na stopce, u mnie wytrzymywal dosc dlugo 160V na stopce i gitara Wiele osob mowilo ze 300D nie jest uszczelnione, w ustce podczas paru godzin dosc mocnego deszczu - wytrzymal Duzo osob mowilo ze sie nie da, a znalazl sie taki co przybyl, nie wiedzial ze sie nie da, i sie dalo

Dzis zaczynam testy jak znajde jakiegos leda w tej rupieciarni elektronicznej. W planie jest wykorzystanie wskaznika laserowego z lekko przesunieta soczewka - zeby nie swiecil w punkt i slepil, tylko pokrywal pole af na dosc znaczna odleglosc A jak to wypali, to testy na flux led'ach 3W i osobnym zasilaniu

Stopka ma takie fajne styki, i jest ich tak fajnie duzo, dwa z nich daja taka fajna mozliwosc z tego co pamietam ze dopuki nie ustawi ostrosci to dioda swieci, a jak ustawi ostrosc i zrobi beep to automatycznie dioda gasnie :wink: i o to nam chyba chodzi

E-TTL to tez zadna tajemnica A ludzie tluka sie o jakies protokoly
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ech, brak edycji, wiem co zapomnialem w gniezdzie wezyka spustowego - rzeczywiscie - raczej nie ma niczego, czym dalo by sie napedzic diode, ale mozliwe ze styki odpowiedzialne za ustawianie ostrosci sa zdublowane ze spustem, jesli tak, to podczas ustawiania ostrosci - tam sie zwiera uklad ktory moglby zalaczyc diode A to juz polowa sukcesu
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 04-05-2010 o 20:52 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

można jeszcze wziąć transmiter albo tę najmniejszą lampkę
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

No i troche nowosci, nie taki canon cfany jak by sie moglo wydawac. W sumie za duzo testow nie przeprowadzielem poniewaz moj 300D chyba zlapal zimne luty na stopce. Podczas pleneru w ustce probowalismy zmusic rozne lampy do pracy e E-TTL i zadna nie chciala zaskoczyc. Ubity raczej nie jest. Podejrzewam ze ktorys styk jest zimny. Znalazlem jedynie styki od czasowego (ok. 5-10 sekund) zalaczania np diody podczas wciskania spustu. Jednak jesli chce sie zrobic zdjecie szybko to niestety lipa. Aparat lapie ostrosc, ale dioda nadal sie swieci przez pewien czas - przez co jest widoczna na zdjeciu. Wrrrrr, ktoregos razu musze go rozkrecic i zobaczyc co sie stalo.

Druga sprawa to wspomaganie w podczerwieni. Testowalem jak reaguje uklad AF na podczerwien, i okazuje sie ze jakies szczatki tego widma "widzi". Ale nie to szczatkowe widzenie jest najgorsze. Najgorsze jest to ze ostrosc ustawia w zupelnie innym punkcie. Przy normalnym swietle - 10 na 10 trafionych w punkt na 1.8. Przy IR 10 na 10 mydlanych, tak jakby ustawione za lub przed punktem. Niedlugo zrobie jakas aktualizacje z czyms lepszym

ps narazie w wersji beta probuje zrobic wspomaganie TYLKO dla srodkowego bez mozliwosci wyboru punktow. Stay tuned

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Normalne, że przy świetle podczerwonym ostrość ustawiana jest inaczej. Przeciez nawet niektóre obiektywy na skali odległości maja biały (normalny) pasek i czerwony dla IR.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wiem, jednak tak do konca czy wiesz jakie to sa roznice odleglosci ? Mi wyszlo ze bardzo duze juz na male odleglosci niestety i to bedzie problem nie do przeskoczenia. Chcialem poprostu sprawdzic jakis system calkowicie niewidoczny dla czlowieka, czyli mozna powiedziec idealny dla osoby robiacej zdjecia Ale skoro oni tak graja to trzeba isc w inna strone. Zastanawia mnie tylko na jaka odleglosc maksymalna powinno dzialac takie wspomaganie. Jakies opinie ? propozycje ?

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gdzieś widziałem wspomaganie z laserowej diody od nagrywarki DVD. Światło myło lekko skupione tak więc nawet na dużych odległościach dawało popalić.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

niestety, ale raczej zabawa w IR to ślepa uliczka - wiadomo, że tu zawsze będą mniejsze lub większe błędy.

a styki lampy to - przepraszam - jak badasz?
    w canonie - chyba tylko poza stykiem głównym i masą - pozostałe styki (te 4 szt.) są sygnałowe - transmisja cyfrowa (może jeszcze poza potwierdzeniem gotowości). więc jeżeli nie robisz tego za pomocą cyfrowego oscyloskopu, to...... mam nadzieję, że nic sobie nie ubiłeś.

chmm, aż dziwne, że w sieci ciężko jest znaleźć cokolwiek na temat wyprowadzeń canona na stopce lampy błyskowej - w końcu ten standard ma już prawie 30 lat.

moje poszukiwania zwracają tylko "takie-sobie" wyniki, np.:
    http://eosdoc.com/manuals.asp?q=EX-M-TTL

Zastanawia mnie tylko na jaka odleglosc maksymalna powinno dzialac takie wspomaganie. Jakies opinie ? propozycje ?
    IMHO tak jak normalne wspomaganie z lampy - kilka metrów w zależności od warunków wystarczy (powiedzmy: max.10m).
    pozdro.,
    m.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów