Wydaje mi sie, ze na M42 nie ma nic lepszego od Pentacona 5.6/500. Przede wszystkim to soczewkowe bydle, ino dlugie.
Wyglada jak strzelba :-)
Wydaje mi sie, ze na M42 nie ma nic lepszego od Pentacona 5.6/500. Przede wszystkim to soczewkowe bydle, ino dlugie.
Wyglada jak strzelba :-)
I ciężki jak diabli.Zamieszczone przez Fotos
Obiekty statyczne (np. księżyc) fotografuję nim na 2 statywach. Jeden podpiera obiektyw, a drugi body. Inaczej wychodziły mi za duże drgania.
Podpiąłem do niego też telekonwerter x2 i fotografuję nim księżyc.
Przy tej ognoskowej (1600 mm na 350D) muszę dawać stosunkowo krótkie czasy (ok. 1/125s) przy foceniu księżyca, bo inaczej księżyc wychodzi mi trochę ruszony (rozmyty)![]()
Czyli będę musiał wysupłać ok 600-700zł i nabyć tą 500-kę.Światło jak na taką długa ogniskową ma niezłe więc z ostrzeniem będzie mniejszy problem niż z tą Ruską 1000-czką.
Mam Sigmę 70-300 ale trochę za krótka do fotografowania zwierzynki,zwłaszcza dzikiej.Sigma wspaniale sprawdza się w ZOO gdzie nie ma za dużych odległości.
Rychu_lhotse
przepraszam a na co tu byla ustawiona ostorscZamieszczone przez snow
![]()
![]()
...
Czy może ktoś znowu umieścić zdjęcia oryginalne z MTO 1000? niestety nie ma juz ich na tym serwerze a bardzo mnie interesuje jak wychodzą z niego zdjęcia.
pozdr
M
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
Mam i używałem kiedyś ale wyłącznie jako teleskop po zamontowaniu na montażu paralaktycznymPróbowałem robić zdjęcia księżyca, ale nie byłem w stanie złapać ostrości. Zbliżenia kolosalne jak na coś, co w założeniu jest obiektywem a nie teleskopem. Z odpowiednim okularem można obserwować fazy Wenus. Widać też Saturna z pierścieniami i kilka księżyców Jowisza.
PS. Upps, właśnie doczytałem, ze to wątek sprzed 2 lat![]()
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 24-11-2007 o 13:46
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
proponuje poszukac na tym forum
http://www.astro-forum.org/Forum/index.php