Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Co sądzicie o tym obiektywie: SOLIGOR 70-210 mm f/2.8-4.0

Domyślnie Co sądzicie o tym obiektywie: SOLIGOR 70-210 mm f/2.8-4.0

Na wstępie witam wszystkich Forumowiczów noszę się z zamiarem kupna obiektywu mniej wiecej : 70-200, budżet nie duży, chciałbym go wykorzystywać do zoomowania, moze portretów i kilka razy w roku do rajdów samochodowych. interesuje mnie ten słoik: SOLIGOR 70-210 mm f/2.8-4.0. wypowiedzcie sie jak możecie bardzo wylewnie:] dzieki

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Nie pchaj się w jakieś soligory. Z najtańszych o tej ogniskowej są Canony 70-210 o f4 lub nowszej konstrukcji f/3.5-4.5
    Co do Canona o f/4 są to pompki, nie posiadają silnika USM i są troche wolniejsze, ale ja robię nim zdjęcia przy pełnym otworze i ze 100m mam ostre zdjęcie z tablicy bloku do klatki o wielkości jakieś 30-40 cm (oczywiście po powiększeniu. Mam go już 20 a może i więcej lat i jak do tej pory ani razu w naprawie ani żadne czyszczenie i nadal jest czysty bez pyłków.Nie jest to Lka ale jak elce dać 10 to temu obiektywowi daje 8.
    Natomiast te drugie są szybsze i podobno jeszcze lepsze optycznie.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Canony 70-210 f/3.5-4.5 to były bardzo przyzwoite szkła. Jeszcze można je kupić za niewielkie pieniądze. W soligora bym się nie pakował. Pewnie nie będziesz zadowolony a sprzedać później ciężko.

Domyślnie

już szukam Canon 70-210/3.5-4.5 USM , choć podejrzewam, że bedzie ciężko wyrwać dobrze zachowany model:]

Domyślnie

Canon 70-210/3.5-4.5 USM widziałem na allegro TUTAJ może jeszcze nie poszedł.
    Nie wiem jakim budżetem dysponujesz ale niewątpliwie muszę tu podzielić zdanie rozmówców - lepiej odrobinę dłużej zbierać fundusze i zainwestować ciut więcej ale kupić coś solidnego, bo różnice będzie widać gołym okiem. Ja kiedyś chciałem mieć coś "szerszego" niż 28mm (sigma 28-70) i z braku finansów kupiłem kita. Faktycznie szerzej było ale jakość...hmmmm...
    Wracając do tematu to z tańszych (choć nie bardzo tanich) rozwiązań polecałbym canona 70-300 USM IS. Jest trochę ciemniejszy f/4-5,6 ale masz 300mm, IS, ostry i można go mieć za niewiele ponad 1000zł. (na allegro za 1200-1500).
    Ewentualnie jeszcze taniej i sprawić sobie CANON 70-210 3.5-4.5 (400-700zl alledrogo)

Racje mają też ci, co twierdzą, że później będzie ci ciężko sprzedać Soligniota Canon, to Canon

Domyślnie

he tez dorwałem te aukcje, allegrowicz odpisał mi ze dzisiaj go sprzedał życzcie mi powodzenia, czas zacząć poszukiwania:]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

70-210/4 sobie odpuść, ale 70-210/3.5-4.5 to całkiem przyzwoite szkło.
    Możesz jeszcze rozważyć 55-250IS... Można dorwać używkę za bardzo przystępne pieniądze.

Domyślnie

he tylko pytanie czy zdąży wyostrzyć rajdówkę jadącą 150km/h;-)

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tommyy Zobacz posta
    już szukam Canon 70-210/3.5-4.5 USM , choć podejrzewam, że bedzie ciężko wyrwać dobrze zachowany model:]
    Polecam bardzo C100-300 f3.5-5.6 USM - mam to szkło, można kupić za 500-600PLN.
    - świetny, celny AF - USM
    - bardzo przyzwoita jakość obrazu szczególnie w zakresie 100-200mm, nawet na w miarę pełnej dziurze, jak się przymknie to na 300 też daje radę )
    - metalowy bagnet i nieruchoma morda
    - 3,5... nie taki strasznie ciemny...

Polecam i bardzo go lubię

Pozdro
    crop i słoiki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tommyy Zobacz posta
    he tylko pytanie czy zdąży wyostrzyć rajdówkę jadącą 150km/h;-)
    jak będzie odpowiednio daleko albo na hamowni to owszem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów