Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Statyw

Coś już napisał Awatar Rootsman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam statyw Sherpa 600. musze przyznać że jestem z niego zadowolony. Jest lekki i daje dużo mozliwości rozstawienia. Typowy statyw w plenerek. Natomiast jeśli chodzi o zdjęcia w studio to niestety precyzyjne ustawianie nie jest zbyt wygodne. Do studia wybrał bym bardziej precyzyjna głowice.
    Jestem jeszcze ciekaw jak plastiki z których wykonane są elementy 600ki zniosą niskie temp w zimie.

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Rootsman, ale ja jestem amatorem i w studio raczej niczego focił nie będę :-).
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Czy do focenia "pionowych" (gdy aparat trzymam obrócony o 90st) kadrów potrzebna jest jakaś specjalna głowica, czy dostarczana standardowo np. z Sherpą 600 pozwala na takie mocowanie puszki ??
    Pozdrawiam
    Marek

Dopiero zaczyna Awatar woland
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Czy do focenia "pionowych" (gdy aparat trzymam obrócony o 90st) kadrów potrzebna jest jakaś specjalna głowica, czy dostarczana standardowo np. z Sherpą 600 pozwala na takie mocowanie puszki ??

Glowica dostarczana z tymi nogami daje oczywiscie takie mozliwosci.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów /k Otwocka

Domyślnie

sam mialem ten problem jakis czas temu. koledzy z forum przekonali mnie do sherpa600r - POLECAM. Mam 191cm wzrostu.
    -

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rootsman
    Jestem jeszcze ciekaw jak plastiki z których wykonane są elementy 600ki zniosą niskie temp w zimie.
    Odpowiem na to pytanie na wiosne
    Natomiast w zimie bardziej bedzie przeszkadzac to, ze nie ma "gompeczek" na nozkach, przez co chwytanie go bez rekawiczek moze byc co najmniej malo komfortowe.
    Ale w zimie generalnie robienie czegokolwiek bez rekawiczek jest malo komfortowe.
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Coś już napisał Awatar Rootsman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Głowica jest uchylna o 90 stopni w prawo. Niestety regulacja poziomu w tym statywie nastręcza pewne problemy, ale jak juz pisałem na wypady w plenerek do lekkiej lustrzanki jak znalazł.

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rootsman
    Głowica jest uchylna o 90 stopni w prawo.
    Albo w lewo

Czyzbym byl jedyna osoba na swiecie ktora doszla do wniosku ze klasyczne ustawianie statywu jest niewygodne i uzywa go w rewersie ? (znaczy wajcha od siebie)
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birez
    Czyzbym byl jedyna osoba na swiecie ktora doszla do wniosku ze klasyczne ustawianie statywu jest niewygodne i uzywa go w rewersie ? (znaczy wajcha od siebie)
    Chyba tak
    Pomyśl sobie jaki jesteś oryginalny
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Nie jedyną, też czasem tak ustawiam, ale generalnie szerpy mają krótką wajchę i pod ostrym kontem do dołu, więc niebardzo przeszkadza to w celowaniu. Myślę, że to kwestia indywidualnych upodobań jak np to, że ja z ręki kadrując w pionie podwieszam body w palcach (czyli obracam na przekór wskazówkom zegara, a moja diewczyna odwrotnie - kładzie, tak jej wygodniej).
    A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów