Witajcie ...

Chcąc dokupić kilka akumulatorów do 5D mkII chciałem zaoszczędzić znaczną sumę

Na początek kupiłem 3 szt akumulatorów Premium Gold LP-E6 - chińczyki po całości ale z 400D i 50D śmigały po kilkadziesiąt ładowań i bez to zgrzytów.

Na starcie jedna sztuka miała już problem komunikacji z aparatem, ładowarka ciągle mrugała pojedyńczym światłem diody - nawet po 10H - bateria padła ale aparat działał na niej jeszcze jakiś czas.

Druga bateria padła po drugim ładowaniu - aparat nadal widzi wszystko ok - ładowarka mruga wiecznie pojedyńczym światłem diody i jej nie ładuje.

Trzecia po 4 ładowaniach narazie żyje.

Zaskoczony dokupiłem 2 szt akumulatorów - tym razem Newell.

Po otwarciu jedna sztuka miała pękniętą obudowę, ale działa dobrze.

Druga sztuka po pierwszym ładowaniu działa w aparacie ok, ładowarka mruga pojedyńczym światłem diody - nie ładuje. Pod naklejką z logo Newell na baterii jest druga - coś tam "desingned for .... bla bla" - podróbka Newella ?

Oba zakupy u dużych poważnych sprzedawców na allegro (prawie 40 tys pozytywów).

Jestem wściekły, z racji zakupu przed świętami będę musiał reklamować zakupy zaraz po świętach.

Tak jak dostałem po uszach kupując tamrony i sigmy, czy też karty pamięci mniejszych firm, tak teraz mam za swoje po próbie oszczędzania na akumulatorach.

3-4 lata temu zakup zamienników z allegro nie wiązał się z takim % szajsu jaki dostępny jest teraz.

Martwi mnie, że zamienniki firmy Newell okazały się być podróbkami oraz to że baterie Premium Gold padają jak muchy ... co się dzieje ...

Tak jak teraz mam tylko szkła systemowe, karty pamięci sandisk - to widocznie też będę mieć orginalne akumulatory ...

Przejechałem się zakupem po całości .