Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 450D Pierwszy obiektyw

Mieszany widok

Domyślnie Canon 450D Pierwszy obiektyw

Witam !! Jest to mój 1 post na forum więc witam was serdecznie.
    Mam na imie Michał i interesuje sie fotografią sportową.
    szukam do mojego canona obiektywu który był by dobry do sportu głównie chodzi o żużel , piłka ręczna czy koszykówka.
    Obiektyw powinien dobrze spisywać sie przy dobrym naturalnym oświetleniu jak i przy sztucznym świetle jak to na żużlu bywa mecz przy sztucznym oświtleniu. Aparacik to canon 450D. Zdjęcia powinny być dobrej jakości i nie powinny być rozmazane (wiem że to odemnie zależy ale umiem zjęcia robić) prawdobodomnie będę robił zdjęcia na portal informacyjny o żużlu czyli coś jak półprofesjonalizm.
    Cena jaką rozważam to 2000zł do 2500zł

Pozdrawiam ...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Obawiam się, że możesz mieć pewne kłopoty. Trafnie zauważyłeś, że w tej trudnej materii najwięcej zależy jednak od czynnika ludzkiego, choć sprzęt jest też ważny. Budżet jaki masz, korpus jaki masz + zadania jakich się chcesz podjąć - proponowałbym pójść metodą spokojnych kroków tj. nabycia pojedynczego, nieekstrawaganckiego (czyli takiego, który przyda Ci się również do innych zadań) i oswojenia się z nim tak, aby odpowiedzieć sobie na pytanie czego brakuje.

Spróbowałbym którejś ze stałek systemowych 85/1.8, 100/2, 100/2.8
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Wydaje mi się że w takich sytuacjach (dynamicznych) tylko zoom,
    a tu w sumie w tej cenie nie da się wybrzydzać.
    Canon 70-200 f/4
    Sigma 70-200 f/2,8
    Tamron 70-200 f/2,8

Takie moje typy.

Poozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

A co powiecie o tym Canon EF 70-300 f/4 link tutaj Canon EF 70-300 f/4

Najwięcej zdjęć będę robił na żużlu na środku murawy a nie z trybun a to że mója drużyna jest w II lidze to większośc meczy będzie między godzinami 16 a 17 , ale oświetlenie mamy więc nie wykluczam takiej sytuacji że mecz będzie rozgrywany przy reflektorach więc wole być gotowy. Wiadomo też że nie można używać fleszy na murawie bo oślepiamy zawodnika więc musze być gotowy na każdą sytuacje.

Pozdrawiam ...

Ps: Najbardziej przymierzam sie do tego canona podanego przez dziobolek ;]

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W którymś wątku znajdziesz porównanie C70-300 (4-5.6 on jest, nie stałe 4) do 55-250 z dość zgodnie przyjętą konkluzją, że do crop lepszym wyborem będzie ten drugi (bo tańszy).

70-200 jest dobrym wyborem, aczkolwiek znając ISO1600 w 450D rezultat przy sztucznym oświetleniu może być kiepski. Jakby nie było, na pewno nie stracisz wiele kupując 70-200/4 (nie mówiąc o zysku na prestiżu z faktu posiadania wielkiej białej rury )
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chudy666 Zobacz posta
    Najwięcej zdjęć będę robił na żużlu na środku murawy a nie z trybun a to że mója drużyna jest w II lidze to większośc meczy będzie między godzinami 16 a 17 , ale oświetlenie mamy więc nie wykluczam takiej sytuacji że mecz będzie rozgrywany przy reflektorach więc wole być gotowy. Wiadomo też że nie można używać fleszy na murawie bo oślepiamy zawodnika więc musze być gotowy na każdą sytuacje.
    Skoro możesz zająć dogodną pozycję ale niezbyt blisko zawodków, a oświetlenie nie będzie najlepsze i nie możesz używać lampy, to używany 200/2,8L mieści się w Twoim budżecie.

Domyślnie

70-300/4-5,6? Ciemne.

Według mnie albo 55-250 (jak chcesz taniej i nie tak dobrze), albo 70-200/4

Sigma czy Tamron to dość ryzykowny pomysł, nie wiem, czy AF by sobie radził. USM Canona musi sobie poradzić

Domyślnie

to link do zdjec(żużel) zrobionych canonem 400 d plus 70 200 4.0 IS
    http://galeria.interia.pl/galeria,g_id,91142

Domyślnie

GARBUS bardzo mi pomogłeś a zdjęcia robione z trybun a i tak są dobrej jakości. Więc biore tego Canona 70-200 f4

Domyślnie

Sigma 70-200/2.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów