Witam wszystkich forumowiczów

Jakiś czas temu kupiłem body Canona 50D i w prezencie dostałem teleobiektyw Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC.

Amatorsko używam go do fotografowania skaczących przez przeszkody koni podczas zawodów jeździeckich. Sam aparat, a przede wszystkim jego szybkość w trybie sportowym z opcją zdjęć seryjnych sprawdza się wspaniale, ale odnoszę wrażenie że obiektyw lekko od niego odstaje.

Wiadomo jak u nas z pogodą . Bardzo często zdjęcia robię przy pochmurnym niebie - przy wysuniętym obiektywie i szybkiej migawce zdjęcia są niestety zupełnie bez kontrastu, blade, szare... - domyślam się że sam obiektyw nie ma rewelacyjnych i super czułości ale to co wychodzi ... nie zadowala nawet takiego amatora jak ja .

Poza tym, przy dużej głębi tło (np. drzewa) nie jest płynnie i ładnie rozmyte. Czy z poziomu aparatu można to jakoś dokonfigurować?

Przyznam że zastanawiam się nad sprzedaniem tego obiektywu i zakupem czegoś z serii Canona. Czy możecie polecić coś za "rozsądne" pieniądze np. w okolicach 3 000 zł?

W razie czego ostatnie fotki jakie robiłem są pod adresem http://swiatkonia.pl/index.php?optio...=31&Itemid=101 - może będzie Wam łatwiej ocenić czy tak ma to wyglądać ?

Z góry dziękuję za pomoc
M