Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Brak efektu wyostrzania w Windows i Dpp

Coś już napisał Awatar maati

Domyślnie Brak efektu wyostrzania w Windows i Dpp

Witam. Obrabiam głównie fotki w PScs3 i mam taką sytuację że po zakończeniu retuszu wyostrzam zdjęcie w celu ustawienia np tapety na pulpit gdzie ostrości nie widać tzn zdjęcie jest jak przed wyostrzeniem w PS. Kiedy wyostrze to zdjęcie w DPP efekt jest taki sam tzn w wimdowsie go poprostu nie ma. Zdjęcia przeglądam głównie w przeglądarce windwsa i tam jest taka sytuacja, że gdy otworzę zdjęcie - ostrości brak ale po rozszerzeniu do rozmiarów oryginalnych i dopasowanie do rozmiarów okna ostrość się pojawia.Szukałem na forum ale jedynie co znalazłem to możliwość zmiany rozmiaru zdjęcia przed ostrzeniem tylko ze to niestety nie przynosi efektów takich jak oczekuje. Zdjęcia robię w rawie którego nie wyostrzam a w Ps stosuję akcję doświadczonego uzytkownika z tego forum.
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

to są straszne podstawy, wystarczy swoj problem wpisac w google
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Dzięki za rady ale nie skorzystałem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maati Zobacz posta
    Dzięki za rady ale nie skorzystałem.
    To nie ze jestem zlosliwy, po prostu wystarczy pomyslec,

skoro gdy wyswietlasz zdjecie w rozmiarach oryginalnych to ostrosc jest ok to moze przed umieszczeniem zdjecia na pulpicie trzeba dopasowac jego wielkosc do rozdzielczosci monitora?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Masz rację, tak zrobiłem, przeliczyłem rozdzielczość monitora. Tzn kiedyś gdzieś czytałem, że należy zmierzyć boki i podzielić długość w pixelach na cale, wyszło mi 99 pixeli na cal fotkę zrobiłem na 100 i wszystko jest ok.
    aha jescze domyslnie miałem ustawione w CR aby pliki odrazu otwierał w 300 pixelach, oryginalnie z aparatu (mam canona 40d) jest chyba 240.
    A ogólnie do internetu fotke należy zmniejszyć do 72 pixeli.

Ps. wszystko w sumie na forum napisane.
    Pozdrawiam i dzięki.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maati Zobacz posta
    Masz rację, tak zrobiłem, przeliczyłem rozdzielczość monitora. Tzn kiedyś gdzieś czytałem, że należy zmierzyć boki i podzielić długość w pixelach na cale, wyszło mi 99 pixeli na cal fotkę zrobiłem na 100 i wszystko jest ok.
    aha jescze domyslnie miałem ustawione w CR aby pliki odrazu otwierał w 300 pixelach, oryginalnie z aparatu (mam canona 40d) jest chyba 240.
    A ogólnie do internetu fotke należy zmniejszyć do 72 pixeli.

Ps. wszystko w sumie na forum napisane.
    Pozdrawiam i dzięki.
    Zupełnie nic nie rozumiesz - mylisz piksele z dpi. Przestań patrzeć na dpi i na cale, zacznij na same piksele...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Zupełnie nic nie rozumiesz - mylisz piksele z dpi. Przestań patrzeć na dpi i na cale, zacznij na same piksele...
    w sumie nawet nie wspomniałem o dpi, cały czas inetresuje mnie ppi ponieważ nie chodzi mi o wydruki tylko o zdjęcie wyświetlane na monitorze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W sumie to Krzychu ma trochę racji, bo mój monitor ma ustawioną rozdzielczość 1680x1050. Poprostu przed samym wyostrzeniem zmniejszyłem fotkę do tego rozmiaru na dłuzszym boku, bo krótszy troszkę z powodu zachowania proporcji jest dłuższy. Pixele ustawiłem na 72, tak jak to jest przewidziane dla monitorów czy inernetu. Ogólnie wyostrzyłem sobie fotkę i ustawiłem jako tapetę i jest ostre takie jak w PS.
    Jeśli się mylę to proszę mnie naprowadzić bo juz sam nie wiem ale z takimi właśnie prostymi sprawami jest najwięcej problemu
    Ostatnio edytowane przez maati ; 25-04-2010 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów