Witam. Żeby trochę pobawić się w makro kupiłem adapter odwrotnego mocowania. Trochę o nim plus przykłady.Trochę o nim plus przykłady. Podpinałem wszystko co posiadam i efekty były różne. Stwierdziłem że najlepiej spisuje się stara stałka 50 od zenita ale skala odwzorowania jest stosunkowo mała. W podanym wyżej temacie jest pięć złotych robione 17-85 nastawione na 17 oczywiście z adapterem i tu skala jest spora. Pomyślałem że zaopatrzę sie w jakieś M42 z szerszym kątem na przykład to,
lub to.
Chcąc zorientować się jaka będzie w nim skala zacząłem porównywać najpierw to co mam. Wnioski (wszystkie szkła z adapterem):
1. obiekt w stałce canona 50 II f/1,8 wygląda tak samo w 70-300 nastawionym na 70
2. Obiekt w stałce canona 50 II f/1,8 NIE wygląda tak samo w starej stałce 50 od Zenita
3. Obiekt w zoomie canona 17-85 nastawionym na 50 jest kilkakrotnie większy niż w stałkach 50tkach.

Może mi ktoś to wyjaśnić? Mając na uwadze powyższe, jak będzie wglądał obiekt z szeroką stałką, taką jak na przytoczonych aukcjach?