Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: D50 zdalne sterowanie i kilka innych pytan

Mieszany widok

DavePowerShot
    Guest

Domyślnie D50 zdalne sterowanie i kilka innych pytan

Zamierzam zakupić trochę nowego sprzętu i mam dylemat. Robię fotografie na potrzeby internetowych sklepów i aukcji, głownie różniej wielkości przedmioty i ubrania, do tej pory wystarczył mi Olympus e-420. Wybieram pomiędzy nikonem d90 i canonem d50, zaciekawiła mnie w teście przeprowadzonym w cameralabs.com notka o dostępnym oprogramowaniu do sterowania aparatem z poziomu PC. Mógłby mi ktoś napisać jak to działa, nie wiem czy mam to rozumieć tak, że aparat stoi na statywie podłączony do komputera, a ja mógłbym tylko siedzieć przed laptopem i w nim zmieniać ustawienia i pstrykać zdjęcia, a jak jeszcze obraz z live view pojawiał mi się na monitorze to już wiem jaki aparat potrzebuje. Jaki obiektyw do tego stała 50mm 1.8 czy moze 17-55mm 2.8?
    Czy d50 to dobry wybór jak na moje potrzeby, dodam że chciałbym używać aparatu również w normalnym codziennym użytkowaniu przy okazji.
    Za 50d przemawia jego magnezowa obudowa, martwi trochę te 15 Mpx. Nikon d90 wydaje się być mniejszy i poręczniejszy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

D50 to nazwa modelu Nikona, więc chyba na forum Nikona powinieneś kierować swoje pytanie?

DavePowerShot
    Guest

Domyślnie

Chodzi mi oczywiście o Canon EOS 50D, przez to używanie literki d przez obu producentów już mi się trochę myli podczas pisania

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DavePowerShot Zobacz posta
    Chodzi mi oczywiście o Canon EOS 50D, przez to używanie literki d przez obu producentów już mi się trochę myli podczas pisania
    Ale co tu się mylić? W obecnych czasach Nikon ma D z przodu a Canon z tyłu. Bardzo prosta zasada :rolleyes: .

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DavePowerShot Zobacz posta
    ...zaciekawiła mnie w teście przeprowadzonym w cameralabs.com notka o dostępnym oprogramowaniu do sterowania aparatem z poziomu PC. Mógłby mi ktoś napisać jak to działa, nie wiem czy mam to rozumieć tak, że aparat stoi na statywie podłączony do komputera, a ja mógłbym tylko siedzieć przed laptopem i w nim zmieniać ustawienia i pstrykać zdjęcia, a jak jeszcze obraz z live view pojawiał mi się na monitorze to już wiem jaki aparat potrzebuje...
    Jest dokładnie tak jak piszesz, jedyne czym nie sterujesz z poziomu PC,
    to zmiana ogniskowej w obiektywach typu Zoom.
    Obraz masz Live na PC. Soft dostajesz z aparatem.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uprawnienia umieszczania postów