Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
Z tego co wyczytałem chyba na CB albo na X-rite, profil powinno się robić do każdego aparatu oddzielnie. Nawet jak masz dwa takie same modele, to powinno się robić do każdego oddzielny profil, najlepiej kilka, w różnym typie oświetlenia. Zakupiłem więc ColorChecker i porobiłem kilka profili. Ułatwia to życie niesamowicie w sytuacjach kiedy zależy mi na naturalnych kolorach. Jak zacząłem ustawiać WB na szarą kartę, okazało się też, że AWB też pozostawia trochę do życzenia.

@osb jeżeli podoba ci się efekt obróbki zdjęcia zrobiony przez procesor w aparacie, to po co sobie zawracasz głowę RAWami? A jeżeli chcesz RAWy tylko do nauki/zabawy to rób RAW+jpg. Będziesz miał tym samym odnośnik do obróbki RAWa.
Zdecydowanie. Po lekcjach Janusza o RAW kupilem sobie paszporcik z kolorami i robie czasem profile samemu - kolor jest zdecydowanie lepszy ale to zalezy od warunkwo - czasem nie ma czasy na dodatkowe zdjecie tablicy
Aha na koniec dodam ze korzystam przy wywolywaniu RAWa w ACR z 2 profili na zmiane Adobe Standard i Camera Standard - czasem ten pierwszy lepiej oddaje "barwe startowa".