Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
Jeśli chodzi o jakość obrazu po konwersji do jpg, DPP zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Jeśli chodzi o komfort pracy i mozliwości, bardziej pasuje mi ACR.
Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś podal szczegółowo, jak ustawic ACR, żeby symulował DPP. Z góry dziękuję.
Ja mam dokladnie takie same odczucia. Chociaz ogolnie ten DPP wcale nie jest taki zly.

Szczegolowo parametry... nie wiem czy u Ciebie bedzie dzialac podobnie jak u mnie z RAWami pochodzacymi z Canona 450D, ale sprobuj :-)

No wiec profil kolorow w zakladce Kalibracja mam zrobione na Camera Standard Beta 2. Suwaczkow nie ruszalem. W 3. zakladce (ostrzenie) mam ilosc 41, promien 1,5, szczegol 49, maskowanie 90 i redukcja szumu na okolo pol wartosci skali (50). W krzywej tonalnej ujalem troche swiatel (-5) i pierwsza zakladka: balans bieli jak na zdjeciu, jasnosc +50, kontrast +23, przejrzystosc +28, jaskrawosc +26, nasycenie +11. W ACR ustawione mam na samym dole przestrzen sRGB, 16 bit, 350 ppi. To wszystko zapamietalem sobie jako ustawienia domyslne, zrobilem osobny preset tak na w razie w i od tego momentu zaczynam zabawe z .RAWem (.CR2).

Przy takich parametrach nie odroznilbym oryginalu jpga, jpga wywolanego ze standardowymi ustawieniami DPP (czyli w sumie po raz drugi oryginalnego jpga, bo z tego co zauwazylem DPP czesc parametrow z jpga od razu daje na dzien dobry, tak wiec praktycznie RAW bez obrobki w DPP wyglada niemalze tak samo jak .jpg prosto z aparatu) i jpga wywolanego w ACR.

Chociaz w sumie teraz tak sie zastanawiam czy to, co robilem ma sens... Jakis tam ma, bo ten .RAW w ACR bez takiego wstepnego ustalenia kolorow, podbicia nasycenia, itp. jest strasznie wyprany z kolorow i niewyrazny...ale z drugiej strony daje mozliwosc rozpoczecia od zera zabawy i wywolania dokladnie tak, jak sie akurat komu chce wywolac. Tak wiec takiego preseta z ustawieniami na zero, zero (tak, jak bylo przedtem czyli obraz wyprany z kolorow, nieostry, itd.) mam rowniez zapisanego.

Sprawdz jak to u Ciebie wyglada i daj znac, jestem ciekawy... Chociaz podejrzewam, ze dla kazdego to sprawa bardzo indywidualna. Procz tego kazdy monitor inaczej bedzie widzial te kolory...i mnostwo innych "zalezy od"

Przy okazji ponawiam pytanie dotyczace problemu z wyswietlaniem miniatur .CR2 w Adobe Bridge... Wszystkim sie wyswietlaja sie miniatury?

Pozdrawiam