Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Kolory i jeszcze raz kolory w Camera Raw

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Profil najbardziej zbliżony do dpp to adobe standard.
    a jako wyjsciowy do "oswojenia" ACR/LR absolutnie najlepszy jest Neutral, w ktory daje kolosalny zapas dla konwersji tonalnych. robiac do niego zerowy preset (zwiekszajacy kontrast i nasycenie barw) mozna w momencie zgrania fot z aparatu miec w LR znakomita surowke do dalszej pracy.

Profile nie do końca rozwiązują problem z kolorystyką. DPP ma po prostu lepszą separację koloru. Widać to szczególnie na odbitkach. Na monitorach, szczególnie LCD różnice są często bardzo subtelne.
    w konwerterach Adobe trzeba pamietac, zeby nie ruszac za mocno Saturation a zamiast tego korzystac z Vibrance. bo to pierwsze to takie go*, ktore robi korekte liniowo, przez co bardzo latwo jara kanaly i psuje przejscia tonalne. przy Vibrance jest OK. nie jest to wciaz az tak fajne jak to co robi DPP (ktory ma, zgadzam sie w pelni, przecudnie soczyste kolory), ale przy odrobinie wprawy mozna sobie dac rade.

Większość osób jet zakochana w lightroomie/acr i nawet nie dopuszczają myśli, że dpp może dawać lepsze kolory.
    lepszosc to jest rzecz subiektywna. DPP latwo uzyskac mocne, soczyste barwy i plynne przejscia tonalne. natomiast czy na pewno lepsze? one na pewno zwracaja uwage jak sie czlowiek odklei od ACR/LR (bo sa po zauwazalnie inne), ale juz z tym znakiem nierownosci to bym sie nie rozpedzal...

robilem osobiscie kilka podejsc do DPP i za kazdym razem decyzja byla uzalezniona od zwyklej oceny: wywoluje po 10-20 zdjec w DPP/LR tak, jak mi sie w obu przypadkach najbardziej podoba (na oko: bez przyzadow, tylko na wlasny osad). potem po 2-3 dniach przerwy siadam i ogladam kazda pare konwersji i wybieram to zdjecie, ktore mi sie bardziej podoba.

w zadnym z takich turniejow DPP nie zdobyl przewagi wykraczajacej poza margines bledu statystycznego. a biorac pod uwage dodatkowe funkcje LR (katalogowanie i filtrowanie, bo to glownie o to chodzi w tym programie) to po prostu nie widze zachety do zmiany workflow na DPP przy 50.000 w znacznej czesci otagowanych juz fotografii.

polecam taki eksperyment samodzielnie

last but not least... wybor miedzy DPP a LR to tez wybor miedzy aplikacja darmowa, bo dodana standardowo do aparatu, a kombajnem kosztujacym 300 EUR (no dobra, 240 EUR obecnie w promocji). to nie tylko kwestia tego co sie bardziej podoba, ale czy te dutki przyniosa wymierne korzysci
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Najprostsza rada na kolory to oswoic sie z DPP.
    Oswoić się to nie problem. DPP bardzo mi odpowiada. Jest prosty, co znacznie ułatwia zwykłą obróbkę. LR/ACR ma jednak znaczną przewagę nad DPP - wyciąganie cienie i świateł. W DPP też są te suwaki, ale lepiej ich nie używac. Shadows w DPP powoduje masakryczne spłaszczenie i wyblaknięcie obrazu, podczas gdy w LR efekty są bardzo naturalne i miłe dla oka. Niestety LR chyba nigdy nie da kolorów takich, jak DPP. Chyba jedyny sposób żeby mieć kolory DPP i sposób obróbki ACR to eksport z DPP do PS, jak już ktoś pisał... Szkoda, że Canon nie pokusi się o lepsze narzędzie do obróbki (płatne).

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Szkoda, że Canon nie pokusi się o lepsze narzędzie do obróbki (płatne).
    Albo Adobe o porządne profile, nie te buble które dali jakiś czas temu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

A mi właśnie odpowiadają te surowe kolory po otwarciu rawa w acr. I tak ja decyduję jak będą wyglądały ostateczne kolory na zdjęciu, a startując od takiej surówy łatwiej dobrać optymalne (pożądane) wartości, bo nie odnosimy się do żadnych konkretnych ustawień tylko do swoich odczuć estetycznych. Przynajmniej ja tak to widzę.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Początki nałogu

Domyślnie

Tylko czasem nie ma czasu żeby np. dla 300 zdjęć bawić się suwaczkami i ustawiać odpowiednio kolory. W DPP są picture styles i one daja wiele mozliwosci kolorystycznych zawsze z takimi samymi efektami, niezaleznie od sceny.
    Czy ktos wie czy da sie wyeksportowac rawa z DPP do PS (acr), bo mi eksportuje, ale otwiera go jako tiffa a nie rawa w acr. Albo moze jest jakas szansa zeby w DPP zapisywac jako dng?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tylko czasem nie ma czasu żeby np. dla 300 zdjęć bawić się suwaczkami i ustawiać odpowiednio kolory. W DPP są picture styles i one daja wiele mozliwosci kolorystycznych zawsze z takimi samymi efektami, niezaleznie od sceny.
    w LR sa kombinacje klawiszy Ctrl-Alt-C i Ctrl-Alt-V, ktore pozwalaja zrobic dokladnie to samo, z duzo mniejsza iloscia klikania, bo nie trzeba dla kazdego zdjecia pojedynczo. co wiecej, te kombinacje nie sa ograniczone tylko do profilu konwersji
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cały weekend męczyłem się z ACR i w końcu doszedłem do czegoś, co mnie usatysfakcjonowało. Otóż najbardziej podszedł mi do gustu profil kolorów Camera Standard Beta 2 z lekko podciągniętymi suwakami 'nasycenie', 'jaskrawość' i jeszcze kilkoma, przez co na dzień dobry mam w Camera RAW (prawie) to samo, co w DPP. W ogóle, jak się okazało, cały czas miałem włączoną przestrzeń Adobe RGB i rozdzielczość 250 piks/cal, po zmianie na sRGB i 350 ppi po zapisie jpgi wyglądają naprawdę ładnie.

Trochę to nie w temacie, ale czy ktoś prócz mnie ma problem z wyświetlaniem miniatur .CR2 w Adobe Bridge? Dodam jeszcze, że bufor czyściłem.

Pozdrawiam i wszystkim dziękuję za rady i sugestie. W końcu poszedłem "własną ścieżką", ale opłacało się poprzez dyskusję dojść do takiego kompromisowego rozwiązania.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Oswoić się to nie problem. DPP bardzo mi odpowiada. Jest prosty, co znacznie ułatwia zwykłą obróbkę. LR/ACR ma jednak znaczną przewagę nad DPP - wyciąganie cienie i świateł. W DPP też są te suwaki, ale lepiej ich nie używac.
    Najlepszy efekt to zrobic dwa jpgi na swiatla i na cienie i polaczyc je potem na maskach w PS czy w innym programie. Zabawa w ACR czy LR na jednym calym obrazie w wyciaganie cieni czy swiatel zawsze degraduje obszary w pozostalych czesciach kadru. Nie ma to jak maskowanie - popularne od tylu dziesiecioleci ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Najlepszy efekt to zrobic dwa jpgi na swiatla i na cienie i polaczyc je potem na maskach w PS czy w innym programie. Zabawa w ACR czy LR na jednym calym obrazie w wyciaganie cieni czy swiatel zawsze degraduje obszary w pozostalych czesciach kadru. Nie ma to jak maskowanie - popularne od tylu dziesiecioleci ;-)
    Lepiej, to zrobic dwa RAWy, jeśli już. Jpegi to nie format do obróbki, tylko prezentacji.
    A najlepiej zadbać o właściwe doświetlenie sceny i robić jednego RAWa.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osb Zobacz posta
    Cały weekend męczyłem się z ACR i w końcu doszedłem do czegoś, co mnie usatysfakcjonowało. Otóż najbardziej podszedł mi do gustu profil kolorów Camera Standard Beta 2 z lekko podciągniętymi suwakami 'nasycenie', 'jaskrawość' i jeszcze kilkoma, przez co na dzień dobry mam w Camera RAW (prawie) to samo, co w DPP.
    Jeśli chodzi o jakość obrazu po konwersji do jpg, DPP zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Jeśli chodzi o komfort pracy i mozliwości, bardziej pasuje mi ACR.
    Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś podal szczegółowo, jak ustawic ACR, żeby symulował DPP. Z góry dziękuję.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów