Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Kolory i jeszcze raz kolory w Camera Raw

Domyślnie Kolory i jeszcze raz kolory w Camera Raw

Witam serdecznie,

jestem tutaj nowy i na wstepie chcialem przywitac sie :-) oraz zaznaczyc, ze nie udalo mi sie odnalezc konkretnej rady w sprawie mojego problemu na CB :-)

A problem jest pewnie znany...

Otoz chodzi o kolory w Camera RAW. Posiadam Canona 450D i "oryginalna" kolorystyke w RAW mam tylko w programie Digital Photo Professional...no i w jpgach. Jednak soft Canona mi nie podchodzi i chcialbym obrabiac RAWy w Camera Raw, a tam zupelnie inaczej wyglada kolorystyka zdjec (nienaturalnie). Sciagalem juz rozne profile ze strony Adobe i na wszystkich te kolory sa przeklamane. Oczywiscie moge samemu zrobic reczna kalibracje, ale niestety nie mam mozliwosci zrobienia tego lepiej niz "na oko".

I teraz nasuwaja mi sie pytania:
    1) czy ktos moze ma profil stricte do Canona 450D? Czy w ogole jest cos takiego?
    2) jak mozna inaczej rozwiazac ten problem? jak mozna w ogole poradzic sobie z takimi przeklamaniami?

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za wszelkie rady i sugestie

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zauważyłem dokładnie do samo - ale w moim przypadku pomogła zabawa z vibrance i saturation - oczywiście wcześniej inne suwaki i gałki, jakieś krzywie, kontrasty, bilanse bieli itp odpowiednio poustawiane...

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

może nie oglądaj wcześniej raw'ów w dpp/jpg tylko importuj rawy za profilem zeroed i od podstaw "koloruj" zdjęcie ...?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osb Zobacz posta
    ..2) jak mozna inaczej rozwiazac ten problem?...
    Najprościej to wywoływać w DPP i eksportować do shopa, gdzie otwiera się w ACR i tam kontynuować. To komplikuje proces, wiem, ale faktycznie profile ACR produkują kolory nieco inne niż DPP.
    Czasem tak robię.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus Zobacz posta
    może nie oglądaj wcześniej raw'ów w dpp/jpg tylko importuj rawy za profilem zeroed i od podstaw "koloruj" zdjęcie ...?
    A gdzie mozna znalezc/uruchomic ten profil zeroed?

Co do sposobu Mellana, to jest to jakies rozwiazanie...ale chyba nie na dluzsza mete i wiecej zdjec.

A moze polecacie jakis inny dobry, najlepiej darmowy, program do obrobki RAWow? W czym Wy sie bawicie? Mam Lightrooma, juz nie pamietam jaka wersja, i z kolorami taki sam problem jak ACR (to chyba zreszta ten sam silnik) :-(

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osb Zobacz posta
    1) czy ktos moze ma profil stricte do Canona 450D? Czy w ogole jest cos takiego?
    2) jak mozna inaczej rozwiazac ten problem? jak mozna w ogole poradzic sobie z takimi przeklamaniami?
    Prawidłowa odpowiedź jest tylko jedna i znajduje się w Lekcja 5: Zakładka #7 Camera Calibration tego tematu: http://canon-board.info/showthread.php?t=55279
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    OSB, ACR i Lightroom to dokładnie ten sam skyrypt z innym interface'm. Njalepszy, darmowy program do Rawów to DPP.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 23-04-2010 o 07:51 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Profil najbardziej zbliżony do dpp to adobe standard. W chwili obecnej jest to już któraś z kolei wersja tego profilu. Mi osobiście najbardziej odpowiada wersja pierwsza zrobiona jak wyszło ACR 4.6 - czyli ostatnia pod photoshopa CS3. Z ACR-em trzeba się trochę oswoić i efekty są na prawdę bardzo dobre. Mimo to i tak uwielbiam obrazki jakie daje DPP. Jeśli tylko mam czas wolę wywołać w DPP i dalszą obróbkę robić w photoshopie.

Profile nie do końca rozwiązują problem z kolorystyką. DPP ma po prostu lepszą separację koloru. Widać to szczególnie na odbitkach. Na monitorach, szczególnie LCD różnice są często bardzo subtelne. Większość osób jet zakochana w lightroomie/acr i nawet nie dopuszczają myśli, że dpp może dawać lepsze kolory. W przypadku gdy ktoś nie jest zadowolony z obrazka jaki zwracają te aplikacje zawsze będą polecać wykonanie indywidualnego profilu lub zarzucą brak umiejętności w obsłudze programuWybór należy do ciebie. Ważne, że jest z czego wybierać
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a ja polecam w "kalibracji" camera standard
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Najprostsza rada na kolory to oswoic sie z DPP.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a ja polecam w "kalibracji" camera standard
    Zgadzam się, chyba najbardziej naturalnie to wychodzi... aczkolwiek trochę blado - ale od czego są inne suwaki?

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Najprostsza rada na kolory to oswoic sie z DPP.
    Nawet próbowałem ostatnio, ale wytrzymałem z tym dziadostwem może z 30 minut ;-)
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów