Bo nie potrafia??Zamieszczone przez pn_
Marcin
Bo nie potrafia??Zamieszczone przez pn_
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Ech, szkoda normalnie gada rece z Toba PN_ do samej rzyci opadaja. Mi sie wydawalo, ze w tym wszystkim o robienie zdjec chodzi. A fakt posiadania spota czy nie w gwarantuje tego, ze kazde zrobione zdjecie bedzie chocby poprawne. Mi osobiscie bardziej by grip'a brakowalo niz spota tak swoja droga.Zamieszczone przez pn_
Ja sie nauczylem i przyzwyczailem do pomiaru skupionego i jest mi z tym dobrze. Zaden spot nie zwalania od myslenia przy pomiarze swiatla.
Takoz z tymi boskimi L-kami o ktroych w kolko opowiadasz. Miales Ty kiedys jakas L-ke?? Ba, jakioekolwiek canonowski obiektyw. Bo jesli nie to tylko powtarzasz zaslyszane obiegowe opinie. A to z zalozenia jest nieobiektywne.
Mozna pieprzyc zdjciea L-ka albo robic swietne najgorszym denkiem od butelki. I vice wersal kolego. I to takze jest nie zalezne od systemu.
Mamy tu sytuacje ze na sile probujemy porownywac dwa aparaty, ktore w inny spsosb realizuja ten sam cel: robienie zdjec. I na sile na poziomie piaskownicy wzglednie starszej grupy przedszkolnej udowadniamy, ze moje na wierzchu. Zygac mi sie juz chce.
Wyluzuj odrobine i idz robic zdjecia jak sam wielokrotnie powtarzasz.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Ja to się tylko dziwie że moderator nie zamknął/wyczyścił takiego wątku który już dawno się nie trzyma tematui szczerze mówiąc nic nie jest konkretnego wnoszone do tematu :-?
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
O, ja protestuję ;-) Spot fajny jest i basta, wczoraj w Kolonii/Frankfurcie cykałem sobie zdjęcia z wysokich budynków, spore kontrasty, niebo jasne, ziemia różnie - i po każdej fotce, patrząc na histogram, cmokałem z niedowierzaniem, że tak można się wcelować z naświetleniemZamieszczone przez snowboarder
![]()
ja na nowo odkrywam naswietlanie z Mamiyka w reku - o rany.. wiecie ze mozna sie od tego odzwyczaic? niby czlowiek mysli robiac analogiem z pomiarem, czy dslr'em... ale nic tak nie poprawia myslenia jak koniecznosc korzystania z recznych nastaw bez mozliwosci podgladu zdjecia czy histogramu.. bo niby na czym?a swiatlomierz to radziecki wynalazek sprzed 30lat
polecam kazdemu raz na jakis czas zabawe z manulem bez pomocy swiatlomierza.. ale frajda.. a potem jak jeszcze zdjecia dobrze wyjda naswietlone to juz wogle
walic spota..![]()
Piotrus!Zamieszczone przez Czacha
ale to przeciez taki sam onanizm sprzetowy jak kazdy inny :-) bardziej skoncentrowany na kreceniu galkami niz analizowaniu ostrosci pikseli, ale w gruncie rzeczy ni cholery majacy sie do faktycznego robienia zdjec :-) bo w sumie jeden pies, czy zamiast myslec o zdjeciu, skupiasz sie na kreceniu korbkami czy ocenianiu na ile ostre bedzie to co zrobisz![]()
nothing personal :-D
No to pokaż jeszcze efekty, bo ja też cykałem z tych samych punktówZamieszczone przez muflon
![]()
bez SPOTa i efekty też mam zadowalające
pzdr.
Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
album-foto.pl | plfoto
d 200 za 7 tys... powazna konkurecja dla canon 5d
nie dla 5D tylko dla 20D do 5tki to do piet niedorastaZamieszczone przez FOTOGRAF
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII