Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 50 mm 1.8 II Jakie parametry ustawić?

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie 50 mm 1.8 II Jakie parametry ustawić?

Witam wszystkich.
    Mam takie pytanko do osób posługujących się obiektywem wymienionym w temacie. Tutaj na forum oglądałem zdjęcia zrobione tym szkłem i poprostu się zszokowałem. Czy to są zdjęcia po przeróbce czy prosto z puszki? Bardzo proszę o wskazówki jak zrobić takie ostre foto? Wiadomo że statyw, czas wieczorny gdy słońce już nie jest takie mocne, ale jakie parametry ustawić, żeby była taka żyleta? POMOCY

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

przymknąć do f/2.8 na przykład i wyostrzyć w dpp.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Dobrze doświetlić i na 1.8 będzie ostro
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    jak zrobić takie ostre foto? Wiadomo że statyw, czas wieczorny gdy słońce już nie jest takie mocne, ale jakie parametry ustawić, żeby była taka żyleta? POMOCY
    a skąd masz takie wiadomości że statyw i i jak słońce nie jest mocne?

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    a skąd masz takie wiadomości że statyw i i jak słońce nie jest mocne?
    Wiadomo że na statywie nie będzie poruszonego zdjęcia, bez względu na długość czasu naświetlania. A jeśli chodzi o porę dnia to w ostrym słońcu są zbyt mocne cienie i kontury. Czy się mylę?

"myslidar" , co masz na myśli mówiąc doświetlić, znaczy się dłużej naświetlać czy dopalić lampą?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Dopalić lampą, najlepiej z parasolką, wtedy każdy obiektyw wydaje się ostrzejszy.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Coś już napisał

Domyślnie

Jak wcze
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Damn... zapomnialem ze nie mam polskich znakow. Jak kolega wczesniej napisal: od 2.8 bedzie ostre foto, nizej juz gorzej. No i potem podbij kontrast w rawach ciut i lala jest :-).
    Ostatnio edytowane przez swi3zy ; 22-04-2010 o 13:11 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

Wiadomo że na statywie nie będzie poruszonego zdjęcia, bez względu na długość czasu naświetlania.
    to tylko 50mm-spokojnie z czasen 1/60s nie poruszysz zdjęcia

A jeśli chodzi o porę dnia to w ostrym słońcu są zbyt mocne cienie i kontury. Czy się mylę?
    do tego używa się lampy,lub blendy

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Wiadomo że na statywie nie będzie poruszonego zdjęcia, bez względu na długość czasu naświetlania. A jeśli chodzi o porę dnia to w ostrym słońcu są zbyt mocne cienie i kontury. Czy się mylę?
    nie, nie mylisz się, ale jest kwestia tego, co chcesz osiągnąć, co focisz w danym momencie itd. bo w niczym nie przeszkadza ostre słońce, które oświetla idealnie fasadę budynku - taka sama zasada jak przy doświetleniu lampą.. czyli to, co już padło "bardziej doświetlaj".

ostre światło może przeszkadzać w portrecie, gdzie padające na twarz "rysuje" niepożądane grymasy i mrużenie oczu, ale i na to jest sposób.

wszak pytania pada do userów w/w szkła, ale pomijając predyspozycje jakiegokolwiek szkła - zasady te same - dobre doświetlenie i unikanie "poruszenia zdjęcia". Statyw jest ratunkiem, ale wówczas gdy czasy są dość długie i nie chcesz zdjęcia poruszyć - inna sprawa zamrożenie ruchu obiektu na zdjęciu. no ale właśnie.. kwestia oczekiwań i tematu zdjęć.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Zablokowany

Domyślnie

Spróbuj robić w rawach-wywołać na Tiff później zmniejszyć w w Csie zrobić wyostrzanie krawędzi...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów