Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: obiektyw do canon 450D

Domyślnie obiektyw do canon 450D

Witam.
    Pierwszy mój post.
    Posiadam canona 450D z obiektywami 18-55mm i 55-250mm, na wakacje, bądź po wakacjach planuję zakup nowego. Nie jestem jakimś specem w robieniu zdjęć, ale jakoś chciałabym rozwijać dalej swoje hobby (450d mam od 1,5 roku). Zaczęłam bawić się w fotografowanie ludzi; z kitami to już nie bardzo, bo jakość moim zdaniem czasem jest fatalna, chociaż wiem, że to zależy od filtrów, światła etc. Chciałam się zapytać, czy na portrety dobry będzie canon 50mm f1/4, czy może proponujecie jakiś inny?
    pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

50 1.4 lub 85 1.8 ale to sam musisz przetestować która ogniskowa bardziej Ci leży

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

55-250 jest swietny do portretów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    55-250 jest swietny do portretów.

tak, używam go, ale 55mm to trochę blisko, jeżeli chcę np sfotografować osobę, która siedzi blisko mnie, muszę odejść kilka kroków. załączę zdjęcia które udało mi się cyknąć 55-250.

więc warto się przesiadać na 50mm, czy "wałkować" 55-250? jak myślicie? będzie z tego jeszcze coś fajnego?

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

O to chodzi, żeby odchodzić. Jak ci się nie chce to rób 18. a portretowani będą na pewno zadowoleni. Jak już koniecznie potrzebujesz nowego szkła to bierz 85 1.8

Domyślnie

właśnie z 18 nie specjalnie wychodzą, ale może to kwestia mojej niewiedzy; wciąż próbuję się połapać w przysłonie itd. dzieki za pomoc.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciotkaklotka Zobacz posta
    właśnie z 18 nie specjalnie wychodzą, ale może to kwestia mojej niewiedzy; wciąż próbuję się połapać w przysłonie itd. dzieki za pomoc.
    po pierwsze i najważniejsze - im mniejsza ogniskowa tym większe zniekształcenia i większa głębia ostrości - zrób mały test na jakimś modelu - na 18mm, na 55 i na 250. Poczytaj dużo zanim zdecydujesz się wydać ponad tysiaka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    po pierwsze i najważniejsze - im mniejsza ogniskowa tym większe zniekształcenia i większa głębia ostrości - zrób mały test na jakimś modelu - na 18mm, na 55 i na 250. Poczytaj dużo zanim zdecydujesz się wydać ponad tysiaka.
    Tak, wiem. Czytam cały czas, oglądam zdjęcia i próbuję ogarnąć. Wydaje mi się, że 50mm f1.4 lub f1.8 są dobrymi obiektywami, ale 85 też, więc już nie wiem. Obiektyw i tak będzie kupowany później, więc dużo czasu przede mną, ale wolę usłyszeć najpierw co proponują ludzie i czy dobrze będą wychodziły zdjęcia jak zakupię owy sprzęt. Dzięki wielkie za pomoc.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Ewentualnie możesz robić portrety (tu ściślej headshoty) 55-250 i kupić 50 1.8 do slabych warunków oświetleniowych - wieczór/pomieszczenia. Polecam zainwestować w lampę zamiast w szkło. Od razu zobaczysz różnicę.

Domyślnie

hm, a jaką lampę jeżeli już proponujesz?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów