Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: 7d + jasne stałki

freeraad
    Guest

Domyślnie

Cześć,

Ja używam 7D w duecie z 135/2 L i jestem bardziej niż zadowolony z działania AF. Cały czas używam servo, i praktycznie wszystkich punktów AF (w trybie wyboru pojedynczego punktu), większość zdjęć robię na f/2 lub 2,8 (lepsza ostrość). Obiektyw wymagał skalibrowania na -3. Fotografuję głównie ludzi, w tym mojego rocznego (ale już bardzo ruchliwego) synka. Nie wiem jak AF poradził by sobie w trudniejszych tematach, ale w moim zastosowaniu mam jakieś 95% trafień. Zanim skalibrowałem obiektyw było raczej średnio -około 50%.

Pozdrawiam,
    Radek

Domyślnie

Jesli ktos probuje robic zdjecia dzieciom 7d uzywajac AF z automatycznym wyborem punktow, to zycze szczescia, loteria. Ja mam dwa podstawowe obiektywy 24-70/2.8 i 70-200/4 i wiekszosc zdjec wychodzi mi ostra i trafiona, korzystam ze spota i rozszerzonego krzyzowego. Nawet nie robilem kalibracji. Gdy wczesniej mialo sie puszki z mniejsza ilosci pixeli trzeba sie przestawic i robic zdjecia z krotszymi czasami niz np. mialem na 20d. Jesli ktos chce uzywac AI servo proponuje potestowac ustawienie jego predkosci w menu, bo czesto jest tak ze servo dziala za szybko i powoduje bledy w AF, przestawienie go w pozycje slow moze pomoc. Ja jestem zadowolony z 7d pod wzgledem dzialania, jedyne czego sie czepiam to szumy widoczne na monitorze nawet na iso100 w porownaniu do 20d, ale wiedomo ze tu chodzi o wielkosc pixela. Ciekawe co Canon wymysli nowego.

Domyślnie

Może nie w temacie ale muszę, bo mnie krew zalewa...

Cytat Zamieszczone przez mstef Zobacz posta
    ...Ja jestem zadowolony z 7d pod wzgledem dzialania, jedyne czego sie czepiam to szumy widoczne na monitorze nawet na iso100 w porownaniu do 20d, ale wiedomo ze tu chodzi o wielkosc pixela. Ciekawe co Canon wymysli nowego.
    Dobrze, że dodałeś "szumy widoczne na monitorze".

Ostatnio moi klienci (para młoda) wydrukowali i powiesili nad stołem oraz na kilku sztalugach kilka zdjęć z sesji narzyczeńskiej, którą wcześniej realizowaliśmy. Zdjęcia były drukowane w formacie 50x75 i robione iso500.

I tutaj ważna informacja dla "szumofobów" narzekających na 7D:
    Nie było (powtarzam nie było) widać żadnych szumów. Nawet przy tak dużych wydrukach!!!
    Więc skończcie pieprzyć i narzekać na szumy!

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Witam.
    Dziś kupiłem nowe szkło canona 85mm 1.8 i wydaje mi się ze jest z nim problem przy współpracy z 7d,a dokładniej obiektyw nie zawsze trafia w punkt ,pewnie to kwestia kalibracji? można to zrobić samemu w ustawieniach czy lepiej do serwisu gnać ?

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Witam.
    Dziś kupiłem nowe szkło canona 85mm 1.8 i wydaje mi się ze jest z nim problem przy współpracy z 7d,a dokładniej obiektyw nie zawsze trafia w punkt ,pewnie to kwestia kalibracji? można to zrobić samemu w ustawieniach czy lepiej do serwisu gnać ?

Pozdrawiam.
    Zastanów się nad tym "dzisiaj kupiłem". Najpierw ogarnij szkiełko, potem myśl o serwisach. W 90 procentach przestrzały fokusa to wina użytkownika
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

W 90 procentach przestrzały fokusa to wina użytkownika
    Mozesz to bardziej rozwinąc? nie wiem jak to bywa z canonem jestem świeżo po przesiadce z nikona,może coś robie nie tak,może mam zle coś skonfigurowane w aparacie

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

polecam serwis gnębienie serwisantów o osobne dokładne ustawienie w krzyżowym osobno sensora pionowego i poziomego

pierwsza kalibracja nie pomogła - było gorzej niż przed
    na drugi serwis przedstawiony został komplet 20d 7d plus szkła 2x 1,8/85 24-105 1,4/50 70-200

na miejscu cierpliwe ludki zgrabnie poradzili sobie z kalibracją pierwsza propozycja była "że to szkła są złe" ale wszystkie wymienione szkła poprawnie działają z 350d 20d 40d więc o kalibracji nie było mowy
    po żmudnym męczeniu każdego szkiełka wreszcie któryś się pokumał że nie odpuścimy i testowali na wszystkim możliwym - ból jest taki że nie można ustawić [serwisowo] żeby reagował tylko sensor poziomy w krzyżowym i jego ustawiać strzał i test - raz było ok raz FF ok 20cm więc korekcja i tak po każdym sensorze i przy każdym szkle
    ból jest taki że przy zakupie kolejnego szkła nie ma już pamięci na kolejne korekty BF/FF jak dobrze pamiętam wchodzi ich 20. plus osobna kalibracja puszki

teraz jest ok w miarę ok ale kilka godzin udowadniania serwisantowi że na karcie testowej jest FF i nie jest ok jest męczące

PS korpus kolegi szkiełko pożyczone ode mnie
    PPS nie zazdroszczę serwisantom kalibrowania kolejnych puszek ale taka ich robota
    polecam dopominać się o poprawną kalibrację korpusu do konkretnego szkła pod warunkiem że szkło jest ok, tym bardziej jak korpus jest na gwarancji w najgorszym wypadku żądać wymiany na sprawny korpus ostrzący poprawnie - taaaa wiem .........

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

A w serwisie na Żytniej robią to od ręki czy trzeba zostawiać u nich sprzęt na pare dni ?

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

od ręki zrobili standardową kalibrację po której było gorzej niż wcześniej - na drugie kalibrowanie kolega umawiał się telefonicznie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    nie wiem jak to bywa z canonem jestem świeżo po przesiadce z nikona,może coś robie nie tak,może mam zle coś skonfigurowane w aparacie
    Właśnie tak to bywa w Canonach, zwykle trzeba ustawiać mikrokalibrację...
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów