Zmierzyć miernikiem?
Zmierzyć miernikiem?
ok moge prosciej
wzisc miernik elekryczny ustawic na dc , dwa kable podpiac pod tronixa gdzie przychodzi bateria i zobaczyc polaryzacje , jesli z bazaru miernik to lipa lepszy pokaze gdzie + lub minus .
Darek
wiem ze mam skroty myslowe , zboczenie zawodowe ale chyba teraz jasniej co ??
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Dobra to wezmę tronixa do pracy i się pomierzy ;] Bo podłączałem już świeże aku pod niego, ale żeby chociaż to miało jakąś sygnalizację że jest zewnętrzne źródło prądu ;]
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Podłączałem dwie różne polaryzacje, wszystko działało ale to na pewno z wewnętrznego aku. A co do polaryzacji - ta wtyczka ma 3 piny, więc możliwości są nie 2 a 6 jak dobrze liczę![]()
Podłączałem miernik pod wszysktkie możliwe kombinacje, na każdym brak jakiegokolwiek napięcia, testowane na biegu jałowym i przy ładowaniu lamp ;] Jakieś pomysły?
Masz popsuty miernik. Albo niewłączony :P
Darku, po pierwsze nawet najtańszy miernik cyfrowy z bazaru pokaże polaryzację pojawi się "-" przy wskazaniu napięcia jeżeli zamienisz polaryzację...
Po drugie, to po co kombinować z tymi pomiarami jak na zasilaczu pod gniazdem dodatkowej baterii jest narysowany schemacik z polaryzacją gniazda. Wewnętrzny styk to "+", a zewnętrzny "-".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gniazdo dodatkowego zasilania w Tronixie wygląda tak:
Ten styk na górze jest używany o ile się nie mylę do blokowania wtyku i do podłączenia przewodu ochronnego przy zasilaniu sieciowym.
Nie ma za dużo kombinowania tutaj...
Oczywiście może być tak, że schemat połączeń dotyczy tylko tego gniazdka na dole)) Ale to by było trochę bez sensu...
Ostatnio edytowane przez Przemek Lipski ; 27-02-2011 o 03:19 Powód: Automerged Doublepost
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
a na dodatek pod gniazdkiem jest dokładnie narysowane gdzie plus z gdzie minus
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/