Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: contrast, sharpness,saturation,color tone w 350d

Mieszany widok

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Cool contrast, sharpness,saturation,color tone w 350d

Mam taki mały problem, gdyż zastanawiam się jak mieć to ustawione jeden z moich kolegów ma wszystko na środku, inny wszyskie te ustawienia ma maxymalnie w prawo.
    O ile color tone i saturation jak testowałem na paru kolorowych rzeczach fajnie sie podbija, acz nie jest to niezbędnie niezbędne, to kwestia tych contrast i sharpness, i tu mam problem lubie ostre zdjęcia chyba jak każdy czy możecie podzielić się jak i kiedy ustawiacie których ustawiań o ile wogóle robicie coś z tymi ustawianiami :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ja robie w RAW zatem olewam te ustawienia...gdybym robił jpg to miałbym wszystko na 0 (neutralne) a reszte ewetualnie korygował w szopie. Nie po to kupowałem DSLR co by decydował za mnie...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podobnie jak mirhon. Głównie RAW ale sporo jpeg-ów też i też olewam ustawienia aparatu. Poprawiam (ewentualnie) w PS i to minimalnie w odniesieniu do jpeg-ów. Ostrość to pojęcie względne i to bardzo. Podostrzanie zdjęcia to pewnego rodzaju "oszustwo wizualne" polegające na zaznaczeniu/podkreśleniu krawędzi. Ostre zdjęcie to głównie kwestia obiektywu no i na odbitkach papierowych (wydrukach) i tak widać to inaczej niż na monitorze - z reguły lepiej. Fotografie to jednak "grafia" i finalnym produktem jest papier :-)

Janusz

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja w normalnych warunkach robię w jpg, z paru uwarunkowań raz starcza mi na stykes karta jak jede i robie jakieś sesje ok 600 a nie 200, a po drugie seryjne foty co prawda tylko 3/s ale zawsze to duzo wiecej niż 1, dlaego moje pytanie,

Jak będzie aparat z 16 mb pix robiacy w rawach i seryjne z 5 /s to sie na niego pisze odrazu, mógłby mieć swoją drogą wbudowanego małego 1.8" HDD tak z 20 czy 40GB była by to sprawa warta tych parunastu tysięcy...

Bywalec

Domyślnie

Niedawno to testowałem, ponieważ czsami robię JPG czsami RAW to zdecydowanie proponuję ustawienie na: (kolejno) contrast 0, sharpnes +1, saturation 0, color tone 0. do raw-a to wszystko jedno ale jpg z tym iustawieniami (zwłaszcza w 350D) są idealne.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Domyślnie

Ja generalnie też robie w RAW'ach, a jesli w jpg'ach to

contrast +1
    sharpness +1
    saturation +1
    color tone 0

i wtedy nie muszę obrabiać każdego zdjęcia w PS, generalnie jpg'i w takich ustawieniach na niedzielny spacer, reszta RAW'y.

Przykładowa fotka nietknieta żadnym softem, dane w EXIF.
    http://www.daniel.stargard.com.pl/fotki/IMG_3043.JPG

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Witam

Jeżeli jpeg to robię na ustawieniach parameter 1.

pozdrawiam

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Przykładowa fotka nietknieta żadnym softem, dane w EXIF.
    http://www.daniel.stargard.com.pl/fotki/IMG_3043.JPG
    To jeszcze powiedz, jaki to obiektyw był.
    EDIT: Już znalazłem w EXIFie, że pięćdziesiątka, ale 1,4 czy 1,8?
    Ostatnio edytowane przez GoTo ; 27-10-2005 o 00:42
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Bywalec

Domyślnie

dla mnie paramatr 1 ciut przepala w czerwieniach, słabo to się obrabia bo rysunek jest zamazany.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja wykorzystałem 3 set'y i ustawiłem w nich kontrast na -2, 0, 2. Sharpnes mam cały czas na +1 lub +2. Saturation i Color Tone na 0. A jak chcę poważnie popracować to i tak tylko RAW, bo jakby tak zmieniać set'y przy każdej fotce to można by zwariować . Dla mnie kontrast jest jakby najbardziej wartościowym parametrem do regulowania... często -2 to dalej za mało
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 26-10-2005 o 23:44
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów