Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 24

Thread: 580 exII serwisowanie i problemy

Dopiero zaczyna canonierman's Avatar

Skąd taka różnica w cenie? A Ty lukasz8402 też wysyłałeś na Żytnią? Kolega Krzych zapłacił "ciut" więcej ,ale za to chyba mu lampa śmiga

Coś już napisał

Quote Originally Posted by canonierman View Post
    Skąd taka różnica w cenie? A Ty lukasz8402 też wysyłałeś na Żytnią? Kolega Krzych zapłacił "ciut" więcej ,ale za to chyba mu lampa śmiga
    u mnie na zleceniu widnieje:
    WYMIANA PALNIKA I NAPRAWA OBWODÓW WYZWALANIA - 219,60zł
    REFLECTOR ASS'Y (PALNIK) - 108,07zł
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    u mnie na zleceniu widnieje:
    WYMIANA PALNIKA I NAPRAWA OBWODÓW WYZWALANIA - 219,60zł
    REFLECTOR ASS'Y (PALNIK) - 108,07zł

Żytnia
    Last edited by lukasz8402; 26-04-2010 at 08:28 PM. Reason: Automerged Doublepost
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4L+580ex II+580ex

Ok. Zobaczymy co u mnie zdiagnozują. Jutro wyśle na Żytnią. poinformuje o wynikach leczenia.

Coś już napisał

Quote Originally Posted by canonierman View Post
    Ok. Zobaczymy co u mnie zdiagnozują. Jutro wyśle na Żytnią. poinformuje o wynikach leczenia.
    byle tylko nie tak jak u mnie... "PROSZĘ SPRAWDZIĆ ŹRÓDŁO ZASILANIA I WYZWALANIA LAMPY BŁYSKOWEJ"
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4L+580ex II+580ex

Co prawda moja lampa jest jeszcze w serwisie ale mam dla Ciebie lukasz8402 takie oto wyjaśnienie sprawy. I na wstepie zaznaczam że nie jest to żadna moja teoria tylko przelane na "papier" słowa serwisanta z którym rozmawiałem. W każdym z takich przypadków jest padnięty palnik w lampie i podlega on bezdyskusyjnej wymianie. Problem polega na tym dlaczego palnik padł, czy dlatego że się zuzył ,czy zawodzi elektronika i ubija palnik. niestety nie ma mozliwości sprawdzenia czy elektronika szwankuje i po wymianie palnika lampa moze wykonac kilka błysków i kaput (jak w twoim przypadku),albo psrykać tydzień i więcej. Wtedy wiadomo że elektronika lezy i podlega wymianie bez kosztów "robocizny". Koszt elektroniki 500zł. Można od razu podjąć decyzję o kompletnej wymianie i masz gwarancje że lampa nie zdechnie w nieoczekiwanym momencie.Tylko koszt takiej naprawy ~`900zł. Odsetek osób które wymieniły palnik bez elektroniki i miały pecha to około 20%. Moja lampa wykonała około 40 -45k zdjęć,ale Canon nie okresla ile palnik lampy powinien wytrzymać.Wyczytałem kiedys na tym forum ,ze oznaką zużywającego sie palnika jest zmiana jego barwy na żółtawy, w moim przypadku widok przez czoło lampy nie budził żadnych zastrzeżeń.

Coś już napisał

Osobiście używałem kilku lamp Canon na przestrzeni paru lat... z 580 exII męczę się od dwóch lat.... moje perypetie opisałem tu
    http://canon-board.info/showthread.php?t=62571
    jak dla mnie ten sprzęt to czysta żenada..... potrfi zacząć walić pełnym błyskiem kiedy tylko uzna to za stosowne... moich 2 współpracowników ma podobne kłopoty...
    i don' leave my home without my Canon

Coś już napisał Krzych's Avatar

Moją mam od listopada 2008 i nie pamiętam by kiedykolwiek coś prześwietliła.
    Używałem ja z 20D,40D,7D,5D i liczę że padła po ok 80tyś strzałów. Po wymianie elektroniki i palnika dalej walę seriami i wszystko jest ok. Oczywiście używam dopałki bo w seriach zbyt wolno się ładuje i potrafi niedoświetlić. Mam jeszcze 430EX ale używam jej tylko jako slave.
    Ernest Hemingway i Irvin Penn:
    Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
    Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?

Dopiero zaczyna

Default Ciekawa sprawa ...

Quote Originally Posted by Krzych View Post
    Moją mam od listopada 2008 i nie pamiętam by kiedykolwiek coś prześwietliła.
    Używałem ja z 20D,40D,7D,5D i liczę że padła po ok 80tyś strzałów. Po wymianie elektroniki i palnika dalej walę seriami i wszystko jest ok. Oczywiście używam dopałki bo w seriach zbyt wolno się ładuje i potrafi niedoświetlić. Mam jeszcze 430EX ale używam jej tylko jako slave.
    Witam ...jakiej "dopałki" pozdrwiam

Bywalec

Quote Originally Posted by Eosiak View Post
    Witam ...jakiej "dopałki" pozdrwiam
    no normalnej dopałki używa, battery packa znaczy się. Pewnie CP-E3, CP-E4 (lub podróbki) - miałem przyjemność używać takiego, fajna jest zabawka, ale jak się zapomni i wali seriami to lampa się może nieźle rozgrzać albo zepsuć (wiadomo, co za dużo to nie zdrowo).
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna

...aaa już myślałem że ...jakaś nowatorska myśl no nic dzięks ...pozdrawiam

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast