Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Jaki rozmiar zdjecia do labu?

Domyślnie

Ja przygotowując zdjęcia do Labu kadruje je po obróbce do wielkości papieru, w labie wcześniej zapytałem o wymiar, np 10x15, lub 15x29, lub 21.30, do tego dodaje po przecinku 0.2 i prawie mam nie przycięte zdjęcie, dodatkowo można pokusić się o zrobienie ramek w trakcie wywoływania zdjęć programowo w labie i praktycznie nic nie jest przycięte, ramki odcinasz i jest kadr jaki chciałeś. W zależności od maszyn w labach oddaje w 240 lub 300 DPI na cal.
    Canon FF i słoików kilka

Uzależniony

Domyślnie

Chcę wykonać odbitkę o rozmiarze 13cm na 18cm. Wg labu rzeczywisty rozmiar takiej fotki to 127mm na 178mm. W DPP, w miejscu proporcji ustawiłem 178,00 : 127,00. Czy prawidłowo postępuję i czy w stosunku do wyjściowego zdjęcia maksymalnie uzyskam coś takiego:

?

Z góry dziękuję za odpowiedź i jednocześnie proszę o niemieszanie mnie z błotem. :-D

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Czy prawidłowo postępuję i czy w stosunku do wyjściowego zdjęcia maksymalnie uzyskam coś takiego:

Postępujesz prawidłowo. Tylko wyeksportuj do jpg-a z właściwym dla labu DPI (zazwyczaj 300).

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

robisz ok, z tym że jakby lab podał wymiar w pixelach to już nie musisz kombinować nic z DPI bo z tym różnie bywa - wymiar w pixelach jest dokładny - tak naświetla maszyna, natomiast jak ustawisz wymiar w mm i maszyna nie będzie miała dokładnie tyle DPI ile ustawiłeś przy eksporcie to zawsze będzie coś przekombinowane..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

Dzięki.

Czyli, jeżeli przyjmiemy, że rzeczywiste wymiary odbitek 9x13, 10x15, 13x18, 15x21, 20x30 wynoszą odpowiednio 89mmx127mm, 102mmx152mm, 127mmx178mm, 152mmx210mm, 203mmx305mm, to tak naprawdę dana fotka dla różnych wielkości będzie trochę inaczej wykadrowana, tak?

Trochę nie w temacie. Wiem, że było pierdylion razy (ja jednak nie mogę wyłapać konkluzji ): czy przygotowując w DPP zdjęcia do labu osadzać profil ICC?

Mały Kazio :-D

Coś już napisał

Domyślnie

Kiedyś na początku jak wysyłałem fotki do labu przychodziły na papierze w różnych rozmiarach a niby miały mieć jeden wymiar np 20x30 cm
    potem gapnąłem się że plik RAW generuje inne proporcje boków.
    W PS nic nie ustawiałem tylko wio do labu.
    Pomocny okazał się JPEGCrops - prosty i szybki.
    Ustawiam rozmiar odbitki i jazda.
    Od tamtej pory udręka się skończyła.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Czyli, jeżeli przyjmiemy, że rzeczywiste wymiary odbitek 9x13, 10x15, 13x18, 15x21, 20x30 wynoszą odpowiednio 89mmx127mm, 102mmx152mm, 127mmx178mm, 152mmx210mm, 203mmx305mm, to tak naprawdę dana fotka dla różnych wielkości będzie trochę inaczej wykadrowana, tak?
    tak. Z tym, że ja już się tym nie jaram bo bym oszalał. Ustawiam zawsze kadrowanie na proporcje 3:2 albo najpopularniejsze 102:152 i jak daje do odbitek, często w różnych wielkościach, to jakoś trzeba przeboleć to obcięcia po kilka mm.

Domyślnie

Należało by jeszcze wspomnieć o profilu maszyny czyli ICC, żeby nie doznać szoku po odebraniu zlecenia, dobrą metodą jest zapisywanie naszych .jpg do formatu sRGB, bo one najmniej odbiegają od standardu labu, przynajmniej większości, lub poprosić o profil sam lab.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Należało by jeszcze wspomnieć o profilu maszyny czyli ICC, żeby nie doznać szoku po odebraniu zlecenia, dobrą metodą jest zapisywanie naszych .jpg do formatu sRGB, bo one najmniej odbiegają od standardu labu, przynajmniej większości, lub poprosić o profil sam lab.
    Zapomniałem dodać że papier w labach jest w rolkach więc może czasami warto zapytać operatora labu czy może tnie do określonego formatu, np 15x23, 15x27 lub w niektórych konkretniejszych maszynach nawet 15x29, więc wtedy nie trzeba na siłę kadować fotki, można też zawsze pomniejszyć format zdjęcia o obramowanie a później po labie przyciąć do zamierzonego kadru.
    Ostatnio edytowane przez mk307 ; 14-09-2010 o 09:01 Powód: Automerged Doublepost
    Canon FF i słoików kilka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów