Cytat Zamieszczone przez akustyk
teoretyczny czas:
1/(f*crop)

w praktyce lepiej wziac:
1/(2*f*crop)

Tak szczerze to nie wiem dlaczego wszyscy z tym cropem. Puszka nie zmienia własności optycznych obiektywu. Crop to w koncu wycinek pełnej klatki więc niby dlaczego miało by to mieć znaczenie. To w koncu to samo jakby w powiekszalniku przekadrowac zdjęcie i zostawić tylko srodek. Jaki to ma wpływ na poruszenie zdjęcia lub nie. Ostrość to jest albo jej 'ni ma' :-). Ostrość to obiektyw, matryca, światło i coś tam jeszce. Poruszenie to co innego. Powiększenie ma wpływ na ostrość - pogarsza - ale na ostrość nie na poruszenie a zależność "długość=czas" odnosi się do "poruszenia" zdjęcia.

Nie pamiętam, nie mogę znaleźć no i się nie znam ale wydaje mi się, że kryterium długość=czas zostało wyliczone kąta o jaki przesunie się oś optyczna obiektywu na skutek drgania ręki w trakcie naświetlania. Crop chyba nie ma tu nic do rzeczy.

Zgadzam się, że w praktyce lepiej wziąść 2-3 razy f, że to wszystko wartości tylko orientacyjne bo nawet ze statywu z wstępnym podniesieniem lustra zdarza mi się mieć zdjęcia "poruszone". Pisze o tym sporo Pan Mroczek. IS'y i inne ustrojstwa (np. Minolty) tylko zwiekszają szansę, że zdjęcie będzie nieporuszone.

Janusz