No to sie dopisuje tutaj :P Wiec jak to wkoncu jest. Sytuacja taka:

FF + 50mm - niby bezpieczna granica to 1/50s.
Crop + 50mm - niby bezpieczna granica to 1/80s.

Jak dla mnie to to jest calkowicie bledne myslenie i rozumowanie. Ktos pisze o zrobieniu odbitki tej samej wielkosci. Tzn jakiej ? Zrobienie dwoch zdjec, dwoma puszkami, wycropowanie kadru na FF i zrobienie odbitki ? To tutaj ma znaczenie tylko upakowanie matrycy w piksele. Poruszenie to raczej moment w ktorym dany punk zostaje zarejestrowany na kilku pikselach a nie jednym. Jesli wycinek(odpowiednik cropa) z FF bedzie mial tyle samo mpix co z cale zdjecie z cropa, to nie ma mowy ze cos bedzie bardziej lub mniej poruszone - o ile oba sa tak samo, lub nie sa.

Co do aparatow kompaktowych gdzie crop jest dosc duzy. Mam kompaka (ktory niestety juz nie zyje) ktory ma obiektyw 5-17,4mm - i moge smialo potwierdzic ze... Tak, wystarczy 1/8 zeby zrobic nieporuszone zdjecie w granicach tych 5mm... Duzo zdjec nim robilem, w roooznych warunkach, i o ile ludzie sie nie poruszyli, to otoczenie bylo ostre. Jak ktos ma kompakta - niech przetestuje. W komorkach tez jest mega crop, a czasy nie sa bardzo krotkie. Nokia np. steruje za pomoca zmiany ISO, nie zmieniejac czasu. Przynajmniej niektore modele tak sie zachowuja. Dopiero po wlaczeniu trybu "nocnego" skracaja czas i podbijaja iso jednoczesnie.

W wielki uproszczeniu. Wszystko zalezy od ilosci pikseli w stosunku do kata widzenia. Im wiecej pikseli przypada na kazdy stopien, tym poruszenie moze byc bardziej widoczne, ale moze tez byc mniej widoczne po przeskalowaniu zdjecie do mniejszej wartosci mpix, co zmienia ilosc pixeli na kazdy stopien. To ze przy 17mm potrafie utrzymac nieporuszone zdjecie przez 1s na cropie, nie oznacza przeciez ze na ff utrzymal bym praawie 2s...

Poprosze wiec o jakies konkrety jesli sie myle, a moge sie mylic poniewaz coraz wiecej ludzi, na coraz wiekszej ilosci stron pojawia sie zasada 1/ogniskowa x crop (wg mnie bledna)...