Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: "długość obiektywu = czas naświetlania" ??

Mieszany widok

Kalim
    Guest

Domyślnie "długość obiektywu = czas naświetlania" ??

Znalazlem na jednej ze stron w artukule o obiektywie Canon 28-135mm takie stwierdzenie:

"...Przesuwa o pełne dwa stopnie zasadę fotografowania bez statywu "długość obiektywu = czas naświetlania". Możesz oczekiwać poprawnych zdjęć przy ogniskowej 135 mm już w czasie 1/30 s. ..."

autor wyjasnia ze przy ogniskowej 135 mm mozna wykonac poprawne zdjecie przy czasie 1/30, a czy ktos moze wie jak to sie przelicza dalej??

np. czy przy ok 75 mm wynosi to 1/15??

A pytanie nr 2. dla obiektywu Canon 100-400 L IS dla wartosci 400 minimalny czas bedzie wynosil ok 1/90?? Oczywiscie wszedzie mowa o wykozystaniu stabilizacji...

tekst pochodzi ze strony:
    www.foto-bogutti.pl
    Ostatnio edytowane przez Kalim ; 25-10-2005 o 21:57

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie wiem jak ty to liczyles.

Przy 75mm czy dowolnej innej ogniskowej teoretyczny stabilny czas to 1 przez ogniskowa, czyli 1/75 sec.

Dalej korekta na IS dwa stopnie, czyli jeden daje 1/30 (czas razy dwa) i drugi 1/15 (nastepne razy dwa, czyli w sumie razy cztery).

W praktyce i tak zalezy jak kto trzyma aparat. Znam takich ktorzy by i 1/125 poruszyli z IS'em
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 25-10-2005 o 22:00
    ...

Kalim
    Guest

Domyślnie

co do 400 to liczylem z proporcji i dlatego wyszlo 1/90, ale rozumiem ze przy 400mm wedlug wzoru wychodzi 1/100 przy wlaczonej stabilizacji

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W przypadku starszego IS to rzeczywiscie dwie dzialki (28-135 IS, 75-300 IS, jakies starsze stalki z IS). W przypadku nowszego IS to trzy dzialki (70-300 IS, 70-300 DO IS, 17-85 IS, 24-105 IS, 70-200 2.8 IS).
    Poza tym w przypadku lustrzanek z cropem nie zapomnij liczyc tego wg efektywnej ogniskowej.

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalim
    co do 400 to liczylem z proporcji i dlatego wyszlo 1/90, ale rozumiem ze przy 400mm wedlug wzoru wychodzi 1/100 przy wlaczonej stabilizacji
    policz 400x1.6=640 i od tego dopiero obniżaj ISem (tylko się nie zachłysnij:-D )
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalim
    Możesz oczekiwać poprawnych zdjęć przy ogniskowej 135 mm już w czasie 1/30 s. ..."[/I]

A czy tam jest napisane ze je zrobisz przy 1/30 ? Czy że mozesz oczekiwać ? A jak długo będziesz czekał ? Do zakupu statywu ?

Kalim
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    A czy tam jest napisane ze je zrobisz przy 1/30 ? Czy że mozesz oczekiwać ? A jak długo będziesz czekał ? Do zakupu statywu ?
    Statyw mam a nawet dwa, ale tutaj chyba autorowi chodzilo ze bez uzyciu statywu istnieje szansa ze zdjecie sie uda.

ps. moje nocne zdjecia ze statywu: http://www.airliners.net/search/phot...ialsearch=DARK

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

teoretyczny czas:
    1/(f*crop)

w praktyce lepiej wziac:
    1/(2*f*crop)
    tudziez po prostu
    1/3f

przy czym zasady nie trzeba trzymac sie zelaznie na krotkich ogniskowych - da sie czesto uciagnac dluzej. gorzej z dlugim koncem - tu lepiej brac na zapas krocej, jesli sie koniecznie wali z reki. a jesli ze statywu to koniecznie MLU. wiadomo
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    teoretyczny czas:
    1/(f*crop)

w praktyce lepiej wziac:
    1/(2*f*crop)

Tak szczerze to nie wiem dlaczego wszyscy z tym cropem. Puszka nie zmienia własności optycznych obiektywu. Crop to w koncu wycinek pełnej klatki więc niby dlaczego miało by to mieć znaczenie. To w koncu to samo jakby w powiekszalniku przekadrowac zdjęcie i zostawić tylko srodek. Jaki to ma wpływ na poruszenie zdjęcia lub nie. Ostrość to jest albo jej 'ni ma' :-). Ostrość to obiektyw, matryca, światło i coś tam jeszce. Poruszenie to co innego. Powiększenie ma wpływ na ostrość - pogarsza - ale na ostrość nie na poruszenie a zależność "długość=czas" odnosi się do "poruszenia" zdjęcia.

Nie pamiętam, nie mogę znaleźć no i się nie znam ale wydaje mi się, że kryterium długość=czas zostało wyliczone kąta o jaki przesunie się oś optyczna obiektywu na skutek drgania ręki w trakcie naświetlania. Crop chyba nie ma tu nic do rzeczy.

Zgadzam się, że w praktyce lepiej wziąść 2-3 razy f, że to wszystko wartości tylko orientacyjne bo nawet ze statywu z wstępnym podniesieniem lustra zdarza mi się mieć zdjęcia "poruszone". Pisze o tym sporo Pan Mroczek. IS'y i inne ustrojstwa (np. Minolty) tylko zwiekszają szansę, że zdjęcie będzie nieporuszone.

Janusz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Tak szczerze to nie wiem dlaczego wszyscy z tym cropem. Puszka nie zmienia własności optycznych obiektywu. Crop to w koncu wycinek pełnej klatki więc niby dlaczego miało by to mieć znaczenie.
    dlatego, ze zmienia sie wielkosc katowa obserwowanego obrazu, a w przeliczeniu tez zwieksza sie ilosc informacji na cm odbitki.
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów