Ale rzeczywiście są poszarpane krawędzie dzieci, tak jakby tło było wklejone. Może ktoś robił tło osobno, dzieci osobno ?
Ale rzeczywiście są poszarpane krawędzie dzieci, tak jakby tło było wklejone. Może ktoś robił tło osobno, dzieci osobno ?
GG: 538295
SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane
Jak dam wam znaczek pocztowy to tez zrobicie analize czy byl szparowany ? :P Moze ktos zaznaczyl tlo i je rozmyl troche mocniej niz pozwalalo na to szklo :P ? Mi to nie wyglada na jakies manipulacje :P
ależ lubicie sie doszukiwać drugiego dna. Sprawa jest banalna. Odwiedź Leroy Merlin i kup materiał z cekinami. masz w kilku kolorach . widziałem niebieski, szary, zielony i czerwony. tylko rozwiesić go trzeba porządnie a nie jak w podanych przykładach bo to masakra jakaś. czyli od góry i od dołu "nawinięty na drązki". dolny drazek w miarę ciezki co by elegancko wisiał bez zagnieceń. reszta to kwestia szkiełka i ew odpowiedniego doświetlenia
a mi się wydaje że to może być 'custom bokeh'. Jak to zrobić? W [czarnym] kartoniku wycinasz niewielki otwór kształtu jaki chcesz mieć w bokeh. Przykrywasz tym przednią soczewkę (zamiast tradycyjnego filtra), szkło może być całkowicie otwarte (stąd płytka GO).
Do tego dodajesz coś co będzie rzucało punkty świetlne na tło (np do połowy zasłonięta kula ze szkiełkami, kiedyś popularny gadżet dyskotekowy), cekiny albo diody. Może też być PS...
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Tak, to są na bank cekiny. Swoją drogą ciekawy patent dla urozmaicenia jednokolorowego tła.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Ten materiał z cekinami ma pewne upierdliwe wady.
1. bardzo ceiżko go idealnie naciągnąć. wystarczy małe pofałdowanie i już piękny bokeh idzie w p..... no sami wiecie gdzie idzie
2. trzeba bardzo precyzyjnie doświetlić materiał gdyż nierównomierność tego podświetlenia od razu niszczy cały efekt.
3. najlepiej kupić szary ten cekinowy materiał /w leroy merlin pojawia sie czasami ale szybko wykupują/ i dowolny kolor uzyskać poprzez błyskanie z założonym filtrami. ale patrz pkt 2
4. ten materiał ma tylko 140 cm szerokości. Do portrecików styknie ale na wiecej nie ma szans. proby zszywania można sobie odrazu darować. patrz pkt 1
Można po prostu samemu nadłubać cekinów do dowolnego materiału jakiego jest się w posiadaniu (:
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Może ktoś z kolegów zrobi własne testy i zademonstruje uzyskany efekt?
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...