Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Niewczytujące się zdjęcina na blogu.

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie Niewczytujące się zdjęcina na blogu.

Mam pewien problem z blogiem. Otóż wiele osób mówi mi, że na moim blogu nie wczytują się zdjęcia. Byłem tym zaskoczony, bo u mnie nie ma z tym najmniejszych problemów, ale sprawdziłem na kilku komputerach i faktycznie, albo nie wczytują się wcale, albo do połowy. Myślałem, że problem tkwi po stronie hostingu, więc imageshack zmieniłem na flickr, ale problem występuje nadal. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Dodam, że mam bloga na ownlog.com

Adres bloga: http://urgur.fotolog.pl/ Jak ktoś sprawdzi to byłbym wdzięczny jeśli napiszę mi tu, czy zdjęcia się wczytują, czy nie.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdjęcia się wczytują.

Ale pomysł na galerię/blog - tragiczny. Żeby zobaczyć stronę w postaci docelowej, trzeba przetrasferować kilkadziesiąt megabajtów danych, zupełna masakra. Myślę, że dla wielu ludzi pierwsza wizyta na tej stronie będzie zarazem ostatnią.

Nie dziwię się, że zdjęcia się wielu nie ładują, część przeglądarek każde żądanie ściągnięcia komponentu traktuje atomowo i nie wznawia przerwanego ładowania obrazka. Im większy obrazek, tym prawdopodobieństwo tego rośnie.

Polecam przyłożyć się do napędu bloga, myślę że jeżeli ma to być jakiś mix tekstu i zdjęć + interaktywność, nada się na początek np. Wordpress i galerie na pluginie Shashin, zintegrowanym z Picasą. Sam tego używam i nie widzę potrzeby zmiany.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

U mnie sie zaladowaly dosc dziwnie, najpierw 1/3 kazdego zdjecia, pozniej dlugo, dlugo nic, a na koncu sie doladowaly do konca w losowej kolejnosci :\

Miasto
    Wronki

Domyślnie

czy może mieć wpływ na to duża liczba odwiedzin na dzień? Waha się od 50 do 100 na dzień, rzadko jest mniej, więc całkiem sporo. Zmieniłem ilość wyświetlanych postów na 5 zamiast 15, ale nie wiem, czy to coś da.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Moim zdaniem, te zdjecia za duzo waza ! Pierwsze - sick! - prawie 750kb. Cala reszta w granicach 400kb. Zapisujesz w max jakosci czy dwa oczka nizej ? 29 zdjec na stronie - nie chce mi sie liczyc wszystkich poszczegolnie, ale nawet po 300kb. To jest prawie 9mb do zaladowania Na łączu 2mbit - 34 sekundy ladowania strony. Na łączu 1mbit - ponad minuta. Ja staram sie przewaznie trzymac w granicach 100-150kb na zdjecie, chyba ze moocno jakosc spada to max 500kb. Z drugiej strony. U mnie na glownej jest zdjec na ok 15-17mb i nie mialem problemu z ladowaniem. Ale ja laduje z serwera gdzie stoi strona a nie z zewnetrznej galerii. A duza liczba odwiedzin raczej nie powinna miec znaczenia, chyba ze jest cos w stylu dozwolonej liczby polaczen w jednym czasie na serwerze. 9 osob siedzi i widzi, a 10ta bedzie miec problemy. Ale nie powinno tak byc.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    czy może mieć wpływ na to duża liczba odwiedzin na dzień? Waha się od 50 do 100 na dzień, rzadko jest mniej, więc całkiem sporo. Zmieniłem ilość wyświetlanych postów na 5 zamiast 15, ale nie wiem, czy to coś da.
    Myślę, że dużo może zależeć od providera i ograniczeń jego łącza.

Dlatego wolę używać jako hostingu zdjęć Picasaweb, licząc - być może naiwnie - że Google dba bardziej o stabilność swoich klastrów i łącz niż choćby Imageshack, nie mówiąc o "Ownlogach".

Blog z Wordpressem możesz wystawić na dowolnym darmowym bądź tanim jak barszcz hostingu z PHP i MySQL. Nie będzie on obciążany, bo głównym kanałem dystrybucji "ciężkiej zawartości" (zdjęć) będzie Google.

Upload do galerii webowych będziesz mógł robić ze zwykłej, stacjonarnej Picasy, co jest wygodniejsze niż upload przez web.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Wronki

Domyślnie

No to muszę zapisywać w niższej jakości po zmniejszeniu do netu w PS i z sondy przeprowadzonej wśród znajomych ustaliłem, że role gra szybkość łącza. Druga sprawa to imageshack, te z is'a z tego co ustaliłem wczytują się wolniej bądź wcale. Jutro poprawie co trzeba i powinno być dobrze

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jeszcze jedna sprawa moze byc. Przegladarka Mi czesto gesto na operze nie wyswietlaja sie zdjecia z imageshack i z flickr'a i musze odswierzac pare(nascie) razy zeby zaskoczylo. Moze Sprobuj z picasa ?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Urgur, masz jakieś publiczne albumy na Picasaweb?
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Nie, nie mam. To mówicie, że picasa będzie lepszym wyjściem?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów