Witam
Czy możecie wyjaśnić "zjawisko" dlaczego obiektywy przy pełnym otworze słabo ostrzą - znaczy się jest "mydełko"?
Witam
Czy możecie wyjaśnić "zjawisko" dlaczego obiektywy przy pełnym otworze słabo ostrzą - znaczy się jest "mydełko"?
Z góry przepraszam za zbyt banalne pytanie....
Zapewne aby porobić testy swoich obiektywów w zależności od przesłony, należałoby ustawić obiekt w odległości większej nie odległość hiperfokalna przy największym otworze. Co polecacie pstryknąć aby zauważyć różnice w ostrości?
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 26-10-2005 o 12:04
Tablice testowe?Naprzyklad takie jak na dpreview.
...
No dobrze, ale:
1. Jak to się ma w soczewkach asferycznych?
2. Czy przykniecie przysłony powiedzmy o 2 działki znaczy przymknięcie np. obiektyw Canon 50 F/1,8 - czyli 1,8 i przyknięcie o dwie działki czyli 2,2 (bo taką ma gradacje)? Pytam dlatego, że zwykle się mówi, że przymknięcie o 2 działki poprawia już ostrość.
Tak czy siak, muszę porobić testy![]()
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 27-10-2005 o 11:45
Dwie (cale) dzialki a nie dwa kawalki dzialki...
Jeden klik to domyslnie 1/3, po pogrzebaniu w funkcjach 1/2.
...
Kuchatek, to chyba przesadziłeś. Wydaje mi się, że chodzi o "two steps of aperture", czyli tak jak napisdał kolega. Nie za bardzo widzę optimum optyczne mojej 17-40 po domknięciu do F16Zamieszczone przez KuchateK
Ale oczywiście istnieje tutaj nieścisłość, którą należy wyjaśnić koledze pytającemu - pełna "działka", to różnica 1EV pomiędzy ustawieniami przysłony (czyli 2.8 -> 5.6 lub 4 -> 8, itd). Potoczna działka to często 1/3 lub 1/2 pełnej działki, w zależności od ustawień aparatu (jak sama nazwa wskazuje zmieniamy jasność obiektywu o 1/3 EV).
Kubaman, wg mojej wiedzy to skok o pełną działkę światła czyli 1EV wygląda tak (przy tej samej migawce):Zamieszczone przez Kubaman
EV Przysłona
0 EV f/1
1 EV f/1.4
2 EV f/2.0
3 EV f/2.8
4 EV f/4
5 EV f/5.6
6 EV f/8
7 EV f/11
8 EV f/16
itd.
a f/3.5 ?? czy to ułamek EV ??Zamieszczone przez p13ka