Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Canon EF-S 17-55 usterka zoom ?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Canon EF-S 17-55 usterka zoom ?

Ostatnimi czasy stałem się posiadaczem Canona EF-S 17-55 F2.8
    Jeśli chodzi o jego właściwości optyczne to jestem bardzo zadowolony, natomiast mam pewną wątpliwość co do porawnej pracy zooma.
    Problem polega na tym że kiedy próbuję bardzo powoli zwiększać ogniskową kręcąc pierścieniem zooma od 17 w kierunku 55mm czuć wyraźny opór stawiany przez mechanizm a samo przesówanie powoduje delikatne ale wyczówalne w palcach drgania które jak na mój gust są wynikiem tarcia.
    Mam więc pytanie do wszystkich posiadaczy tego obiektywu, czy efekt ten to coś standardowego, czy z czasem wraz z wyrobieniem się obiektywu stanie się mniej dokuczliwy? Czy jest to wada kwalifikująca się do serwisu? Czy też poprostu ten typ tak ma i trzeba z tym żyć?

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Właśnie miałem w łapach swoje szkło i jest podobnie.. opór jest wyczuwalny, ale nie widzę z tym problemu.. i zapewnia to, że układ soczewek nie wysunie się do przodu przy pochyleniu szkła w dół..

co do drgań, to nie bardzo wiem o co Ci chodzi, ale jak zoomuję, to opór sprawia, że wyczuwam zjawisko "skokowości", czym zupełnie się nie przejmuję, bo wynika to właśnie z faktu stawiania oporu.. cały układ soczewek troszkę waży, więc wskazanym jest to aby nie latało tam i nazad jak luźny klocek..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    co do drgań, to nie bardzo wiem o co Ci chodzi, ale jak zoomuję, to opór sprawia, że wyczuwam zjawisko "skokowości",
    #
    Chodzi mi o specyficzną skokowość To jest masa takich mikro przeskoków dająca w efekcie wrażenie wibracji i odczucie silnego tarcia. Tak jakby w miejscu którym potrzebny był smar tego smaru nie było. Jak kręcę bardziej zdecydowanie zjawiska nie ma, nie ma go też kiedy np. skieruje obiektyw w dół i grawitacja pomaga mu się wysuwać. Zaintrygowało mnie to dla tego że takiego czegoś nie doświadczyłem w kicie (jest lekki więc to pewnie dla tego), nie ma go też w Canonie EF 70-200 F4 (tam z kolei nic się nie wysuwa) również w tamronie 17-50 F2.8 przesuwanie jest dużo gładsze.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

chyba rozumiem o co chodzi.. i chyba mówimy o tym samym.. jednak u mnie nie jest to strasznie wyczuwalne.. ogólnie przy ogniskowaniu nie zwracałem na to uwagi.. może podskocz do jakiegoś sklepu i porównaj z innym egzemplarzem.. bo tak wirtualnie to ciężko się odnieść.. pozdrówka

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mam ten obiektyw i uzywam go od chwili pojawienia sie w sprzedazy, nie mial nigdy takich obiawow, pierscien chodzi bardzo plynnie z lekkim oporem.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Witam !! ..nie zabierałem jeszcze głosu na forum ale skoro ostatnio nabyłem ten obiektyw to może i ja opiszę swoje wrażenia. Posiadam używany egzemplarz nabyty kilka dni temu od użytkownika forum. Wysuw moim zdaniem jest dość lekki i płynny a towarzyszy mu lekki szum plastiku. O skokowej pracy nie ma mowy. Osiągając 55 następuje puknięcie jak do zderzaka a wracając do 17 sam koniec dosłownie 2mm zakresu wymaga jakby dociągnięcia z pewnym użyciem siły tak aby dokładnie zgrać kreski na 17mm. Ponowne ruszenie w kierunku 55 wymaga użycia odrobiny siły i dalej płynnie do 55mm. Obiektyw działa bardzo dobrze ale wydaje mi się, że mechanicznie nie dorasta poziomowi optyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARobert Zobacz posta
    Witam !! ..nie zabierałem jeszcze głosu na forum ale skoro ostatnio nabyłem ten obiektyw to może i ja opiszę swoje wrażenia. Posiadam używany egzemplarz nabyty kilka dni temu od użytkownika forum. Wysuw moim zdaniem jest dość lekki i płynny a towarzyszy mu lekki szum plastiku. O skokowej pracy nie ma mowy. Osiągając 55 następuje puknięcie jak do zderzaka a wracając do 17 sam koniec dosłownie 2mm zakresu wymaga jakby dociągnięcia z pewnym użyciem siły tak aby dokładnie zgrać kreski na 17mm. Ponowne ruszenie w kierunku 55 wymaga użycia odrobiny siły i dalej płynnie do 55mm. Obiektyw działa bardzo dobrze ale wydaje mi się, że mechanicznie nie dorasta poziomowi optyki.
    Zobacz jak w środku wiele elementów się rusza, po prostu przy pracy 17-20mm się przesuwa więcej soczewek niż przy 20-55 więc pracuje On też ciężej.

Uch, zresztą - nawet jak byłoby coś nie tak to co ? Wyślesz na serwis sprawny z podejrzeniami? To Ci odeślą.
    Zepsuje się to i tak będziesz musiał wysłać.
    GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    Zobacz jak w środku wiele elementów się rusza, po prostu przy pracy 17-20mm się przesuwa więcej soczewek niż przy 20-55 więc pracuje On też ciężej.

Uch, zresztą - nawet jak byłoby coś nie tak to co ? Wyślesz na serwis sprawny z podejrzeniami? To Ci odeślą.
    Zepsuje się to i tak będziesz musiał wysłać.
    Dzięki za info.. W sumie to zgadzam się z Twoim zdaniem ...opisałem tylko swoje subiektywne odczucia. Szkło jest bardzo dobre i oczywiście nie ma powodów do serwisowania.
    C50D || C17-55/f2,8 || C55-250/f4-5,6 ||

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Dziś dotarł do mnie używany 17-50/2,8 i po pierwszym sprawdzeniu myśl, uszkodzony.
    Po szukajce trafiłem do tego wątku. Mam takie same niepokojące objawy , które jak wynika z postów powyżej to norma dla tego obiektywu. Kiedy zwiększam ogniskową jest w miarę ok. , ale zmniejszając w okolicy 25mm wyczuwam spory opór. Jeśli obiektyw jest skierowany w dół opór jest naprawdę duży. Po przekroczenie 20mm maleje.
    Im szybciej zmieniam ogniskową tym objawy mniej niepokojące.
    Po lekturze wątku odpuszczę serwis , choć już byłem zdecydowany jutro go odwiedzić.
    Obiektyw optycznie jest b.dobry jednak mechanicznie tylko trochę lepszy od kita.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    optycznie jest b.dobry jednak mechanicznie tylko trochę lepszy od kita.
    No to chyba jakąś zajechaną sztukę kupiłeś Mój ma trochę ponad dwa lata i nie mogę powiedzieć żeby występowało cokolwiek takiego. Sprawdzałeś przed zakupem?
    Nie bój się Żytniej, może jak raz się uda
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów