Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: download zdjęć do komputera

Domyślnie download zdjęć do komputera

słuchajcie, mam taką kwestię:

mam 350D, i taki programik na komputerze Canon Camera Window - używam go do zrzucania zdjeć do kompa.
    na początku problemu nie było, lecz teraz gdy wybieram opcję automatycznego downloadu plików (pierwsze okienko w Canon Camera Window), to zdjęcia nie przegrywają się.. Muszę ręcznie wybierać zdjęcia i klikać "download".
    Nie jest to problem duży, ale.......
    Dodam, że ustawienia aparatu nic nie dają.

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

ja tam lece na standardowym oprogramowaniu windowsa i nie mam problemów, nie podobają mi się te canonowskie "programiki" do pobierania

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

także polecam standard windows, albo jakieś własne oprogramowanie
    już prawie kończę własna wersję foto-downloadera do canona.
    szczerze polecam

natomiast co do canon camera window i download, to tam są dość liczne opcje związane ze ściąganiem (pytanie jaka wersja softu, czy już ta, co pokazuje fotki w trakcie ściagania?) i właściwe grzebnięcie w tych opcjach skutecznie pomaga. ja nie miałem problemu (poza zasadniczym problemem, jakim jest start ZB po zakończeniu).
    pozdro.,
    m.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja standardowo polece czytnik i Total Commander.
    Wkladasz karte do czytnika, podpinasz do kompa, w Total Commanderze wybierasz dysk pod ktory podpial sie czytnik, wciskasz f5 albo f6 (jesli chcesz jednoczesnie usunac zdjecia z karty) i po problemie.
    Zadnego szastania aparatem, zadnych zabaw z programami, zadnych problemow ze sterownikami.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokladnie, ja tez glosuje za czytnikiem. Co prawda moje pierwsze z nim spotkanie zakonczylo sie uszkodzeniem karty (smartmedia), ale od czasu przesiadki na CF nie mam zadnych zastrzezen. Nie lubie zadnych kolorowych wizardow/kreatorow, wystarczy mi bezposredni dostep do plikow. Latwiej przeniesc, latwiej skasowac, latwiej odzyskac skasowane, w koncu latwiej uzyc karty jako dyskietki.

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Jest taki programik Downloader v. 1.5 jest za free. Automatycznie tworzy folder z datą, nazwą, co tam chcesz. Wydaje mi się, że jest dużo szybszy od aplikacji Windowsowskiej.
    http://www.breezesys.com/Downloader/ tu jest site producenta
    http://www.tucows.com/preview/280445 a tu wersja starsza nie pro ale bardzo dobra.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A ja standardowo polece czytnik i Total Commander.
    Wkladasz karte do czytnika, podpinasz do kompa, w Total Commanderze wybierasz dysk pod ktory podpial sie czytnik, wciskasz f5 albo f6 (jesli chcesz jednoczesnie usunac zdjecia z karty) i po problemie.
    Zadnego szastania aparatem, zadnych zabaw z programami, zadnych problemow ze sterownikami.
    Vitez dobrze radzi. Ja uzywam malego, zgrabnego czytnika i-teca typu 1 w 1 ;-) (wielkosci malego usb-pena). Dziala - jak do tej pory - szybko i bezproblemowo. Aparatu do PCeta nigdy bezposrenio nie podpinalem. Nie bardzo wiem zreszta po co. Dzieki niemu nigdy nie mialem ze zgrywaniem zdjec zadnych problemow. Dodatkowy zysk z tego czytnika jest taki, ze z karta CF dziala mi to jako dysk przenosny do zgrywania roznych danych komp stacjonarny <--> laptop.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madroz
    Jest taki programik Downloader v. 1.5 jest za free.
    jesteś pewien, że za free?
    bo ja w jednym miejscu widzę U$29.95, a w drugim €59.99...

Cytat Zamieszczone przez Madroz
    Automatycznie tworzy folder z datą, nazwą, co tam chcesz.
    ja u siebie w fotoloader zrobiłem jeszcze dodatkowe możliwości tworzenia podkatalogów, np. rok/miesiąc itp. albo osobno JPG i CR2.

poza tym wg mnie najważniejsze są dwie rzeczy, których żaden program nie oferował:
    przenumerowywanie nazw z 4-cyfrowych na 5-cyfrowe, czyli
    zamiana plików np. IMG_5543.JPG na IMG_15543.JPG zgodnie z numerem katalogu (tutaj DCIM\255CANON). uważam to za podstawę, bo qrde już od dawna mi się nazwy plików duplikują i źle działa sortowanie po nazwach...

druga rzecz, to po ściągnięciu plików a) odegranie muzy (np. tak, jak nero), b) zakończenie się, i c) odpalanie takiego softu, jaki chcę, czyli np. ACDSee i od razu w katalogu z nowymi fotkami.

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Aparatu do PCeta nigdy bezposrenio nie podpinalem. Nie bardzo wiem zreszta po co.
    no ja podpiąłem. chciałem zobaczyć jak ta niebieska lampka się świeci. no, ładnie było
    (ale to raczej dla drukarki lampka)

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Dodatkowy zysk z tego czytnika jest taki, ze z karta CF dziala mi to jako dysk przenosny do zgrywania roznych danych komp stacjonarny <--> laptop.
    eee, a do tego to może raczej 10baseT, 100baseT, 1000baseT, Wi-Fi, ewent. pen-drive... ;-)

choć fakt, sam kiedyś wykorzystywałem (sorry!) nikon coolpix 5700 do przenoszenia plików z laptopa PC na stacjonarnego mac'a. średnio się sprawdził, no ale wiadomo, taka firma
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    eee, a do tego to może raczej 10baseT, 100baseT, 1000baseT, Wi-Fi, ewent. pen-drive... ;-)
    Pen Drive'a tez mam od dluzszego czasu (choc cieniutki: 256MB). Probem z nim jest taki, ze ma na stale zafiksowana pojemnosc. Zas do czytnika (moj ma wielkosc wlasnie pen drive'a) moge wlozyc CF o dowolnej pojemnosci (na razie uzywam CFek 1 GB).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

zapraszam
    Guest

Domyślnie

A może IrfanView?
    Ma przetwarzanie wsadowe i po ustawieniu hurtowo i automatycznie może zmienic nazwy. U mnie np. 2005-01-24_09-18-37_1600x1200, gdzie data i godzina zdjęcia pobierana jest z EXIF zdjęcia. Czyli masz plik nazwany datą i godziną wykonania fotki (a nie zapisu na dysku), formatem i czym tam chcesz... Polecam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów