Chciałbym najpierw podziękować wszystkim za udział w wątku. Cieszę się że każdy wypowiedział się co sądzi o moim zestawie i zaproponował swoja wersję. Trochę poniektórzy lekką ręką dysponowali moim portfelem, ale to tez jest na swój sposób pomocne.

Fajnie się rozważa możliwość zakupu sprzętu za takie pieniądze, jednak gdy trzeba sięgnąć do portfela i płacić zaczynają zapalać się różne lampki. Fotografuję dla własnej przyjemności i prywatnego albumu. Nie zarabiam więc na sprzęcie i nie zwróci mi się sprzęt za fotkę umorusanej Dody w parkowym oczku wodnym. Decydując się na lepszy sprzęt kierowałem się ułatwieniami w robieniu zdjęć (lepszy AF, odwzorowanie/plastyka, jasne obiektywy i jeszcze całą czapkę powodów za).

Trochę osób namawiało mnie na FF. Wcześniej brałem to pod uwagę, jednak są to zbyt duże pieniądze (wole na razie kupić lepsze szkło niż body). W cenie 5DII mam 50D i szkło 24-70 f/2.8L, co do moich potrzeb na razie powinno być wystarczające. Planowałem jeszcze na początku kupić 50/1.4 jednak polecacie 35/1.4. Teraz chyba sobie odpuszczę, bo: rozpiętość w cenie jest OLBRZYMIA, nigdy nie fotografowałem stało ogniskowym obiektywem (czy warto więc aż 4x więcej płacić). Zanim się zdecyduję na „stałkę” to warto (jak już ktoś wspomniał) kupić lampę błyskową. Wydaje mi się że dla moich potrzeb i umiejętności wystarczy mi Canon Speedlite 430EX II.

Zamknę się wówczas w zakładanym (jak na początek) przez siebie budżecie na start:
50D, około 2600
24-70 f/2.8L, około 4400
430EX II, około 800
Miała być jeszcze stałka, ale mam nadzieje że do miesiąca się zdecyduje. Bo jadę na wakacje gdzie drugi raz pewnie już nie będę.

Mam dodatkowe pytanie do kolegi muflona:
Jak mam dokonać przetestowania tego zoomu podczas zakupu? Wydawało mi się że kupując nowy sprzęt klasy „L” to ma się 200% pewność jakości!

Został mi niestety jeszcze statyw z głowicą do zakupów, jaki możecie polecić tak do 1000zl. Myślałem nad Manfrotto ale tam sama głowica potrafi kosztować