Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Prosiłbym o ocenę wymienionego zestawu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Prosiłbym o ocenę wymienionego zestawu.

Witam,

Postanowiłem się przysiąść z systemu Olipmusa (2 lata focenia) który nie podchodzi mi w ogóle. Aby nie popełnić kolejnego błędu (zmiany systemu trochę są zbyt kosztowne) postanowiłem zdobyć więcej informacji o Nikon`ie i Canon`ie (bo te 2 systemy rozpatrywałem). Pytałem ludzi którzy bardziej ode mnie zajmują się fotografia, żyją z tego, kończą jakieś szkoły czy to w Pradze a nawet i we Francji. Nie namawiali ale polecali sprzęt (markę) na którym sami pracowali. Jednak dlaczego, to nic specjalnie złego o konkurencji powiedzieć nie mogli. No może trochę być racji z problemami serwisem Canon`a, bo od samych „canonowców” słyszałem te opinie.
    Przetrząsając Internet portale tematyczne (testy, porównania itp.), fora (głowa boli, pełno sprzecznych informacji) zdecydowałem się na:
    Canona, czemu dziwnie to zabrzmi: intuicyjnie (mam też kamerę Canona), mniej rozreklamowany/szpanerski, wydaje mi się że obiektywy z „L” są na wysokim poziomie (niestety cena też. Jednak uważam że jeśli coś jest faktycznie dobre to za jakość trzeba zapłacić) i raczej jedne z najlepszych.
    Dokładnie wybór padł na:
    Body: 50D
    Przemówił do mnie stosunek cena/jakość (można nowe kupić za około 2600). Zastanawiałem się nad 7D jednak nie przekonał mnie a cena zniechęciła (trochę się sugerowałem testem na optyczne.pl). Myślałem też nad 5DMII głownie ze względu na FF ale na początek to chyba bardziej wole w szklarnie zainwestować niż płacić za body 6300. Ja by się znalazło coś ala 60D (połączenie 7D i 5DMII) w cenie 4000-5000 to biorę w ciemno.
    Każdemu może nie pasować coś innego, ale na razie wiem że będę miał problem z wizjerem, pokazuje tylko 95% - dla mnie to trochę irytujące.
    Szklarnia, tu nie chcę iść na kompromis, szkła kupuje się na lata. Szkła chciałbym dobierać jeszcze pod kątem FF. Zacznę od tego że głównie fotografuję, swoje 1-sze dziecko (4 miesiące) które na pewno będzie rosło i zwiększy się odległość i dynamika, wakacje czyli pomieszczenia, architektura, pejzaże/plenery, nocne (przy słabym świetle, np. ulice) i dyskretne (bez lampy) zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach (najlepiej z ręki). Nie jest to wyznacznikiem doboru ale czasami sport.

Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM (model z 2002r, cena około 4400)
    Podstawowy obiektyw, trochę wiekowy ale też nie specjalnie jest co poprawiać.

Canon EF 50 mm f/1.4 USM (model z 1993, cena około 1300)
    Nie do końca jestem przekonany do tego szkła, ale nie dam aż tyle za Canon EF 50 mm f/1.2L USM (model z 2006, cena około 5500). Czyli trochę bez wyjścia, rozsądek. Może jakiś inny z większym kątem ?

To by były szkła na start. W niedalekiej przyszłości chciałbym uzupełnić o 2 modele:
    EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM (model z 2010, cena około 9 tyś, ale mogę zdobyć za 7200) – klasa sama w sobie.
    EF 16-35 mm f/2.8L II USM (model z 2007, cena około 4900) nie do końca jestem przekonany co do jakości tego szkła, a cena zmusza do wysiłku znalezienia alternatywy (cena nie ma uzasadnienia w jakości)

Prosiłbym o ocenę wymienionego zestawu, czy nie popełniam gdzieś błędu w doborze sprzętu i optyki. Nie mam zamiaru szpanować chcę po prostu zrobić dobre zdjęcia w trudnych warunkach np. bez statywu, bo raz nie da się go zawsze zabrać, ciężki (dobry statyw to ciężki statyw, więc 5kg statyw to praktycznie cały mój bagaż do samolotu), trudniej o spontaniczność i dyskretność.

Nie znam zmienników do Canona a zwłaszcza jak wygląda ich współpraca i jak się ma jakość do canonowskich obiektywów. Po prostu czy warto oszczędzać.

Domyślnie

Z tego co widzę szkła kupujesz dobre i za dużą kasę i jak dla mnie trochę szkoda nie wykorzystywać ich możliwości na cropie. Jak dla mnie kup na początek 5d I na nim już dużo nie stracisz przy dalszej odsprzedaży. Z obiektywów kup zamiast 50/1.4 - 35/1.4
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dokładnie...

Widzę że porządnie podchodzisz do tematu zakupu... a nie tak jak reszte tematów" luszczanka za 2500zł -pomocy!!!!!!!!!!!!!" ...

Ogółem body jakie bym proponował, to raczej FF-jak kolega powyżej zaproponował-5D.

Jeżeli będziesz miał dobre szkiełka(z usm) to i sport dasz rade pofotografować

Decyzja należy do Ciebie, czy 5D, czy 5DMII.
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaDwa Zobacz posta
    Witam,

EF 16-35 mm f/2.8L II USM (model z 2007, cena około 4900) nie do końca jestem przekonany co do jakości tego szkła, a cena zmusza do wysiłku znalezienia alternatywy (cena nie ma uzasadnienia w jakości)
    Niestety Cię zmartwie To jest jesne UWA (ultra wide angle) pod FF ze stałym światłem 2.8. Cena jak najbardziej proporcjonalna do możliwości, alternatywa dla niego to 17-40/4, 17-35/2.8-4 sigmy. Jak widzisz te szkła są ciemniejsze.

Co do wyboru body to proponował bym przemyślenie FF ze względu na to że nie wykorzystasz pełni możliwości tych szkieł, nawet używane FF da Ci więcej radości z takich szkieł niż nowy crop.

Co do wyboru zestawu to nie mam zastrzeżeń, a co do 50mm to będziesz zadowolony nawet z 50/1.8 na FF. I nie wiem po co Ci szerszy kąt kiedy będziesz miał 24-70 i (w przyszłości 16-35). Tymi szkłami załatwisz szersze kąty, polecał bym jeszcze zastanowienie się nad dokupieniem stałki 85/1.8. I wtedy masz zestaw marzenie.

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W twoim budżecie zmieści się 5DI, 28 USM, 50/1,8 i 85USM. Masz dwie fajne stałki, plastikusa, który nawet na mojej "dwójce" daje radę, czyli słowem, zestaw od szerokiego do tele z f/1,8 Ewentualnie możesz wziąć zestaw 5D z 35L albo 50L - oba to fantastyczne szkła przy których kopara opada

Na crop'a zamiast 24-70 polecałbym jednak 16-35/17-40 (mam oba i do cropa badziej pasuje mi 17-40, zakres jest pełniejszy), do FF to cóż, 24-70 albo 24-105

Przemyśl stałki, w połączeniu z 5D to jest coś fantastycznego. Nawet do dzieci - mam siostrę dwuletnią i jak mam zrobić jej jakieś zdjęcia, to zazwyczaj na korpus leci 50/1,8 i spokojnie daje radę.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

16-35 - jesli nie masz konkretnego powodu, zeby miec f/2.8 w ultra-szerokim i o jeden milimetr wiecej (docelowo na FF) - zamien na 17-40.

24-70 - OK, ale dobrze go przetestuj przy zakupie (ostrosc @f/2.8, rogi itp.). Ew., jesli nie masz konkretnego powodu, zeby potrzebowac f/2.8, to pomysl o 24-105 - bedzie odstry od f/4 i bez testowania Choc przy tych zastosowaniach (dziecko itp) chyba jednak 2.8.

70-200 - zastanow sie na wersja I. Duzo tansza i ciagle wysmienita (miala dlugo opinie najlepszego zooma Canona).

50/1.4 - zgadzam sie, ze 35/1.4 przy tych zastosowaniach sie lepiej sprawdzi.

A reszte stalek (85, 135, 50) dokupisz pozniej

Uzależniony

Domyślnie

Przy takim poziomie planowanych wydatków, to zdecydowanie FF. Crop jest całkiem OK w zestawach budżetowych oraz tam gdzie jest jasno uzasadniona przyczyna jego stosowania (czyli tele i szybkość przy ograniczonym budżecie). Ponieważ Twoje zamiary fotograficzne wyglądają na poważne, to prędzej czy później z cropem staniesz przed problemem, którego na razie nie ma jak sensownie ominąć - bak jasnych stałoogniskowych obiektywów szerokokątnych.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    ...prędzej czy później z cropem staniesz przed problemem, którego na razie nie ma jak sensownie ominąć - bak jasnych stałoogniskowych obiektywów szerokokątnych.
    no jak to nie?

Sigma 10 mm f/2.8 EX DC Fisheye HSM
    Samyang 14 mm f/2.8 IF ED MC Aspherical
    Sigma 8 mm f/3.5 EX DG Fisheye
    Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC

przy tych ogniskowych f/3.5 i tak nie jest źle, a i cenowo w miarę.

a wracając do tematu - też bym się bardziej zastanowił nad 5DmkI w dobrej cenie z pewnego źródła.. w przypadku 50-ki będziesz też zadowolony, zarówno z jakości fotek, jak i z możliwości podpinania tańszych szkieł EF-s. Jednak jeśli planujesz dobierać szkła pod FF, to ja bym brał 5D.
    Do tego wspomniane 24-70, 70-200, jakąś stałkę, najlepiej 50mm i na początek będzie git, z czasem sam zobaczysz czego brakuje i jak będzie mało te 24mm, to dokupisz coś szerszego. Na początek - moja rada - spokojnie i w "podstawowym" zakresie, czyli FF - 24-200 lub crop 17-150.. reszta wychodzi w praniu, a podstawowe szkła i tak zostawisz.

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Nie doczytałem o lampie, a chcąc nie chcąc trzeba ją mieć
    GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misieek Zobacz posta
    Nie doczytałem o lampie, a chcąc nie chcąc trzeba ją mieć
    Ponieważ???

Ja na przykład, jak narazie nie odczuwam potrzeby posiadania takowej.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów