To szkło obroniło by sie nawet w różowej obudowie.
To szkło obroniło by sie nawet w różowej obudowie.
Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII
Ale na jasnym tle, czerwony pasek lepiej sie eksponuje nawet z wielu metrow)
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
gdzieś czytałem że biały kolor wynika z tego że czarne materiały lepiej pochłaniają ciepło (np w słoneczny dzień) i zmieniają kształt o te kilka mikrometrów przesuwając soczewki. Czy to prawda.... nie wiem, ale brzmi rozsądnie.
to dlaczego 35L, 85L, 135L itd itp nie są białe?
Bo białe są długie i chude, a czarne krótkie i grube. Chodzi o to, że czarne wyszczupla.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
może dlatego że dużo ludzi narzekało że białe
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
znalazlem tutaj:
http://www.the-digital-picture.com/C...ns-Series.aspx
"Many in the Canon L lens series are white in color. According to Canon, this reduces heat gain when a lens is used in bright, direct sunlight. White reflects more light than black - thus, less heat gain."
Ostatnio edytowane przez tnts ; 19-04-2010 o 17:34 Powód: Automerged Doublepost
200mm f/2.8L też jest długi i chudy, a jest czarny![]()
80-200/2.8L , 180/3.5L , 100-300/5.6L oraz 200mm f/2.8L II - wszystkie długie i czarne
To ile trzeba przypadków aby wyjątek stal się nową regułą?
Kiedys, dawno temu, kiedy drążyłem zbyt mocno pewien temat, podpity góral zapytał:"Te student, a w pysk chcesz?"
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---