no zawęziliśmy moje poszukiwania do dwóch obiektywów: Canon EF-S 18-135 mmm f/3.5-5.6 IS oraz Sigma 18-200 mm F3.5-63 DC OS
no zawęziliśmy moje poszukiwania do dwóch obiektywów: Canon EF-S 18-135 mmm f/3.5-5.6 IS oraz Sigma 18-200 mm F3.5-63 DC OS
wyjeżdżam do Tunezji w tym roku i interesuje mnie spacerzoom. Tak żebym mógł objąć panoramę ale również mógł w miarę przybliżyć jakiś obiekt. 18-55 jest dla mnie za krótki
Poczytaj testy szkieł m.in. na www.optyczne.pl może tam znajdziesz odpowiedź. Nikt Ci nie da gotowej odpowiedzi. Przecież nie kupujesz obiektywu na jeden wyjazd![]()
Cześć,
używam od kilku miesięcy 18-135 i od niedawna 55-250 i mam swoje uwagi. Ten pierwszy oferuje naprawdę znakomitą jakość zdjęć - wysoka ostrość, niezauważalna aberracja, winieta umiarkowana, łatwa do usunięcia w camera raw. Wyjątkowo szybki autofokus i bardzo dobra stabilizacja - wyraźnie lepsza (i znacznie cichsza!), niż w dłuższym teleobiektywie. Ale jest jeden problem, który w Twoim wypadku (wyjazd i perspektywa cięższej eksploatacji) może mieć znaczenie. Obiektyw 18-135 dramatycznie szybko łapie luz - po prostu jest duży i ciężki, przez to (podpięty do aparatu) leży na pierścieniu ostrzenia - aż żal patrzeć, jak to wszystko lata i się telepie - słychać jak się rusza. Problem znika przy całkowitym wysunięciu obiektywu, ale złożony zachowuje się jak po ciężkiej wojnie - a to na pewno wpływa na ostrość i astygmatyzm na szerokim kącie.
Konkluzja jest taka - sprawdź, czy ta Sigma, którą planujesz, jest lepiej wykonana. Jeśli tak, to do zdjęć krajobrazu nie będzie przeszkadzał zawody autofocus (można ponowić próbę) i chyba lepiej stawiać na nią. Ale jeśli konstrukcja jest też słaba, to jednak Canon oferuje naprawdę sporo.
TAD
Dobrym pytanie do tematu bigmy było by zapytanie czy autor wątku będzie robił zakupy za sprawą internetu czy w sklepie?
Bo powiedzmy sobie szczerze, canon czasem nie potrafi pracować dobrze z bigmą. Stąd warto by wybrać się do sklepu i przetestować kilka sztuk w celu wykluczenia tych mydeł i powideł![]()
Mam 3 obiektywy:
- 18-55IS
- 18-135IS
-55-250IS
i wszystkie 3 są użyteczne!
- 18-55IS biorę w góry i na piesze wycieczki, bo jest bardzo lekki, a do krajobrazów
najbardziej jest potrzebny szeroki kąt
- 18-135IS to uniwersalny obiektyw do większości zastosowań i portretów (świetny!)
- 55-250IS do przyrody i portretów
Obiektyw 18-200IS wykluczyłem z powodu wagi (prawie 60dkg.!)
Zwracam również uwagę na konieczność "zachodzenia" zakresów - przy parze 18-55 i 55-250 w okolicach 55mm (a więc bardzo często używanych!) będziemy nieustannie zmieniać obiektywy!
Jeżeli mogę dorzucić tylko słówko na temat 18-135, 18-200 Sigma, to głośność ich zoomu jest na poziomie chińskich suszarek do włosów, natomiast tamron działa sporo ciszej, jednakże trzeba się przyzwyczaić do przekręcania pierścienia zoomu w drugą stronę, co w początkowej fazie użytkowania może sprawiać małego psikusa...
To ja jestem w takim razie głuchy jak pień. Jedyne co w sigmie 18-200 pracuje ciut przygłośno to stabilizacja, ale od tego "hałasu" to bębenki Ci raczej nie pękną. Moim zdaniem canon (18-200) jest odrobinę lepszy od w/w Sigmy, ale czy o tyle by dopłacić te kilka stówek. Ja wyboru nie miałem, gdyż w czasie jak kupowałem Sigmę canon "nie wynalazł" jeszcze swojego obiektywu.
A tutaj wątek gdzie kolega porównuje 18-200 z chyba najlepszym zoomem pod APS-C: http://canon-board.info/showthread.php?t=58508
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis