Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: 18-135 czy 18-200

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no zawęziliśmy moje poszukiwania do dwóch obiektywów: Canon EF-S 18-135 mmm f/3.5-5.6 IS oraz Sigma 18-200 mm F3.5-63 DC OS

Dopiero zaczyna Awatar Bogdan60
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkwast Zobacz posta
    no zawęziliśmy moje poszukiwania do dwóch obiektywów: Canon EF-S 18-135 mmm f/3.5-5.6 IS oraz Sigma 18-200 mm F3.5-63 DC OS
    Napisz co Cię w fotografi interesuje, czy np. w kręgu zainteresowań jest sport lub zwierzęta? Bo wtedy i 200mm będzie mało.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wyjeżdżam do Tunezji w tym roku i interesuje mnie spacerzoom. Tak żebym mógł objąć panoramę ale również mógł w miarę przybliżyć jakiś obiekt. 18-55 jest dla mnie za krótki

Dopiero zaczyna Awatar Bogdan60
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Poczytaj testy szkieł m.in. na www.optyczne.pl może tam znajdziesz odpowiedź. Nikt Ci nie da gotowej odpowiedzi. Przecież nie kupujesz obiektywu na jeden wyjazd

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cześć,
    używam od kilku miesięcy 18-135 i od niedawna 55-250 i mam swoje uwagi. Ten pierwszy oferuje naprawdę znakomitą jakość zdjęć - wysoka ostrość, niezauważalna aberracja, winieta umiarkowana, łatwa do usunięcia w camera raw. Wyjątkowo szybki autofokus i bardzo dobra stabilizacja - wyraźnie lepsza (i znacznie cichsza!), niż w dłuższym teleobiektywie. Ale jest jeden problem, który w Twoim wypadku (wyjazd i perspektywa cięższej eksploatacji) może mieć znaczenie. Obiektyw 18-135 dramatycznie szybko łapie luz - po prostu jest duży i ciężki, przez to (podpięty do aparatu) leży na pierścieniu ostrzenia - aż żal patrzeć, jak to wszystko lata i się telepie - słychać jak się rusza. Problem znika przy całkowitym wysunięciu obiektywu, ale złożony zachowuje się jak po ciężkiej wojnie - a to na pewno wpływa na ostrość i astygmatyzm na szerokim kącie.

Konkluzja jest taka - sprawdź, czy ta Sigma, którą planujesz, jest lepiej wykonana. Jeśli tak, to do zdjęć krajobrazu nie będzie przeszkadzał zawody autofocus (można ponowić próbę) i chyba lepiej stawiać na nią. Ale jeśli konstrukcja jest też słaba, to jednak Canon oferuje naprawdę sporo.
    TAD

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Dobrym pytanie do tematu bigmy było by zapytanie czy autor wątku będzie robił zakupy za sprawą internetu czy w sklepie?

Bo powiedzmy sobie szczerze, canon czasem nie potrafi pracować dobrze z bigmą. Stąd warto by wybrać się do sklepu i przetestować kilka sztuk w celu wykluczenia tych mydeł i powideł

Bywalec

Domyślnie

Mam 3 obiektywy:
    - 18-55IS
    - 18-135IS
    -55-250IS
    i wszystkie 3 są użyteczne!
    - 18-55IS biorę w góry i na piesze wycieczki, bo jest bardzo lekki, a do krajobrazów
    najbardziej jest potrzebny szeroki kąt
    - 18-135IS to uniwersalny obiektyw do większości zastosowań i portretów (świetny!)
    - 55-250IS do przyrody i portretów
    Obiektyw 18-200IS wykluczyłem z powodu wagi (prawie 60dkg.!)
    Zwracam również uwagę na konieczność "zachodzenia" zakresów - przy parze 18-55 i 55-250 w okolicach 55mm (a więc bardzo często używanych!) będziemy nieustannie zmieniać obiektywy!

Domyślnie

Jeżeli mogę dorzucić tylko słówko na temat 18-135, 18-200 Sigma, to głośność ich zoomu jest na poziomie chińskich suszarek do włosów, natomiast tamron działa sporo ciszej, jednakże trzeba się przyzwyczaić do przekręcania pierścienia zoomu w drugą stronę, co w początkowej fazie użytkowania może sprawiać małego psikusa...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Jeżeli mogę dorzucić tylko słówko na temat 18-135, 18-200 Sigma, to głośność ich zoomu jest na poziomie chińskich suszarek do włosów, natomiast tamron działa sporo ciszej, jednakże trzeba się przyzwyczaić do przekręcania pierścienia zoomu w drugą stronę, co w początkowej fazie użytkowania może sprawiać małego psikusa...
    To ja jestem w takim razie głuchy jak pień. Jedyne co w sigmie 18-200 pracuje ciut przygłośno to stabilizacja, ale od tego "hałasu" to bębenki Ci raczej nie pękną. Moim zdaniem canon (18-200) jest odrobinę lepszy od w/w Sigmy, ale czy o tyle by dopłacić te kilka stówek. Ja wyboru nie miałem, gdyż w czasie jak kupowałem Sigmę canon "nie wynalazł" jeszcze swojego obiektywu.

A tutaj wątek gdzie kolega porównuje 18-200 z chyba najlepszym zoomem pod APS-C: http://canon-board.info/showthread.php?t=58508
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów