Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: 18-135 czy 18-200

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Dobrym pytanie do tematu bigmy było by zapytanie czy autor wątku będzie robił zakupy za sprawą internetu czy w sklepie?

Bo powiedzmy sobie szczerze, canon czasem nie potrafi pracować dobrze z bigmą. Stąd warto by wybrać się do sklepu i przetestować kilka sztuk w celu wykluczenia tych mydeł i powideł

Bywalec

Domyślnie

Mam 3 obiektywy:
    - 18-55IS
    - 18-135IS
    -55-250IS
    i wszystkie 3 są użyteczne!
    - 18-55IS biorę w góry i na piesze wycieczki, bo jest bardzo lekki, a do krajobrazów
    najbardziej jest potrzebny szeroki kąt
    - 18-135IS to uniwersalny obiektyw do większości zastosowań i portretów (świetny!)
    - 55-250IS do przyrody i portretów
    Obiektyw 18-200IS wykluczyłem z powodu wagi (prawie 60dkg.!)
    Zwracam również uwagę na konieczność "zachodzenia" zakresów - przy parze 18-55 i 55-250 w okolicach 55mm (a więc bardzo często używanych!) będziemy nieustannie zmieniać obiektywy!

Domyślnie

Jeżeli mogę dorzucić tylko słówko na temat 18-135, 18-200 Sigma, to głośność ich zoomu jest na poziomie chińskich suszarek do włosów, natomiast tamron działa sporo ciszej, jednakże trzeba się przyzwyczaić do przekręcania pierścienia zoomu w drugą stronę, co w początkowej fazie użytkowania może sprawiać małego psikusa...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Jeżeli mogę dorzucić tylko słówko na temat 18-135, 18-200 Sigma, to głośność ich zoomu jest na poziomie chińskich suszarek do włosów, natomiast tamron działa sporo ciszej, jednakże trzeba się przyzwyczaić do przekręcania pierścienia zoomu w drugą stronę, co w początkowej fazie użytkowania może sprawiać małego psikusa...
    To ja jestem w takim razie głuchy jak pień. Jedyne co w sigmie 18-200 pracuje ciut przygłośno to stabilizacja, ale od tego "hałasu" to bębenki Ci raczej nie pękną. Moim zdaniem canon (18-200) jest odrobinę lepszy od w/w Sigmy, ale czy o tyle by dopłacić te kilka stówek. Ja wyboru nie miałem, gdyż w czasie jak kupowałem Sigmę canon "nie wynalazł" jeszcze swojego obiektywu.

A tutaj wątek gdzie kolega porównuje 18-200 z chyba najlepszym zoomem pod APS-C: http://canon-board.info/showthread.php?t=58508
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów