Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Soligor AF 28-210 1:3.5-5.6 MC czy Canon EF 80-200 1:4.5-5.6 II

MK_RasputiN
    Guest

Domyślnie Soligor AF 28-210 1:3.5-5.6 MC czy Canon EF 80-200 1:4.5-5.6 II

Witam, mam zamiar zakupić jakiś obiektyw do portretów i do fotografowania sportów samochodowych. W tej chwili stoję przed wyborem:
    Canon EF 80-200 1:4.5-5.6 II
    Soligor AF 28-210 1:3.5-5.6 MC
    Za bardzo nie wiem co wybrać- który z obiektywów polecacie?

PS. Proszę o to, żeby nie pisać abym dozbierał do czegoś lepszego

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na pewno nie bierz Soligora - ultra zoom, wolny i o kiepskiej jakosci.
    Zamiast Canona 80-200 wez Canona 55-200 - bedziesz mial USM czyli do sportow lepiej, poza tym to szkielko jest czasem nawet chwalone tu na forum.

MK_RasputiN
    Guest

Domyślnie

Są to obiektywy, które mógłbym kupić na allegro za mniej niż 400pln. wiem, że często trafiają się okazje i można kupić canona 55-200 USM za niewiele wieksza kasę, ale niestety muszę kupić jakiś obiektyw do końca tego miesiąca (chodzi mi o odliczenie podatku )
    Nie moge nic powiedziec na temat trwałości i jakości wykonania Soligora bo nie miałem go nawet w ręku, ale moja uwagę przyciągnął ponieważ jest stosunkowo jasny w porównaniu z konkurencją.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

NIe jest on ani jaśniejszy ani ciemniejszy na tle innych tego sortu szkieł. U niego zaczyna się co prawda od 3.5 przy 28mm, ale przy 80mm będzie tak samo ciemny jak wymieniony przez Ciebie Canon.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

MK_RasputiN
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    NIe jest on ani jaśniejszy ani ciemniejszy na tle innych tego sortu szkieł. U niego zaczyna się co prawda od 3.5 przy 28mm, ale przy 80mm będzie tak samo ciemny jak wymieniony przez Ciebie Canon.
    No tak, rzeczywiście- przecież soligor zaczyna się od 28 .
    Kurcze, mam teraz straszny dylemat- z jednej strony chciałbym kupić coś lepszego, ale w tej chwili moja sytuacja finansowa nie pozwala mi na to . Nie mogę też za bardzo czekać bo chodzi mi o odliczenie podatku i zakup musze zrobić jeszcze w tym miesiącu. Jeżeli któryś z szacownych forumowiczów handluje obiektywami z fakturami to proszę o szybki kontakt na priv.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pomysl sobie ze obiektyw nie kupujesz na pare miesiecy, nawet nie na rok - wydaj pieniadze raz a dobrze i kup jakis porzadny, ktory psluzy ci pare lat.
    Nie ma co sie spieszyc i naciskac z powodu odliczenia podatku. 300zl do odliczenia to nie az tak wielka kwota w porownaniu do jakosci kilku tysiecy zdjec ktore mozesz zrobic przez pare lat lepszym obiektywem.
    Wg mnie powinienes darowac sobie pospiech i dozbierac na cos co ci pare lat posluzy a nie cos, co po pierwszych zdjeciach moglbys miec ochote wyrzucic . A i ze sprzedaza takiego bylby problem.
    Kto wydaje pieniadze w pospiechu ten najczesciej placi dwa razy.

Uprawnienia umieszczania postów