Strona 9 z 53 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    rzuca sie tu w oczy to, że w owym egzemplarzu prawa strona zdjecia (rogi i krawędź) jest znacznie gorsza od lewej strony, która swoja drogą też super nie jest (na pewno znacznie gorsza od sampli Cichego)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Smile Hello

Witaj Kuba, śledzę to forum Canon, z wielkim zainteresowaniem. Widziałem się próbki Samyang 14mm 2,8! Są super, gratulacje.

Jestem bardzo zainteresowany jeden z tych obiektywów, w rzeczywistości i nakazały Canon montażu.

Jednak widzę, że masz Canon 5DMKII i zakupu wersji Nikon prawa obiektyw? Czy z powodu korzystania z karty chip AF? Czy nie lepiej kupić Canon wersja do montażu i dodać af chip przez klejenie na obiektywie to samo?

Jak to działa przy użyciu adaptera do Canon Nikon? Można skupić się na nieskończoność? Co mi doradzacie? Jestem w mylić, co zrobić ...

Zbiornika za jakąkolwiek pomoc można dać

(Przepraszam za mój polski ale ja tylko po angielsku, używam Google Translate

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

So write in English instead. It would be easier for us

The adapter for Nikon has the chip originally mounted, so there is no necessity to DIY work. The only activity required is to program the chip, and Cichy does it by himself. The chip confirms focus only in good and medium light. While testing I was unable to get confirmation in ambient light about 1/50th, 2.8 iso1600, so if you are planning to use this lens in so hard conditions, you must be ready to MF through viewfinder or on LiveView.

It is possible to focus on infinity. As far as I know, reversed case (Canon lenses on Nikon body) is problematic.

We (I ) advise you to buy the Nikon + adapter version as it is more reliable (DIY gluing almost always gives worse results than originally manufactured product) - small amount of money spent on the AF confirmation could be very handy in many situations.

Greetings from Poland,
    micles

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    So write in English instead. It would be easier for us

The adapter for Nikon has the chip originally mounted, so there is no necessity to DIY work. The only activity required is to program the chip, and Cichy does it by himself. The chip confirms focus only in good and medium light. While testing I was unable to get confirmation in ambient light about 1/50th, 2.8 iso1600, so if you are planning to use this lens in so hard conditions, you must be ready to MF through viewfinder or on LiveView.

It is possible to focus on infinity. As far as I know, reversed case (Canon lenses on Nikon body) is problematic.

We (I ) advise you to buy the Nikon + adapter version as it is more reliable (DIY gluing almost always gives worse results than originally manufactured product) - small amount of money spent on the AF confirmation could be very handy in many situations.

Greetings from Poland,
    micles
    Hello! :-D

I'm glad we can communicate in english. You almost covered all my doutbs regarding which mount to choose. So Cichy was using a Nikon mount with an adapter+chip... after all.

My only doubt was if there wasn't any problem using this way, mostly regarding infinity focusing and of course regarding the mirror of full frame cameras hitting the back elements of the lens. Somehow it seems counterproductive, but you said it's more reliable, I can't imagine gluing the chip...It could simply go wrong...or the chip get's loose inside the camera, and avoid the warranty.

One more thing where can I buy the adapter+chip? Like the one Cichy used...

Tank you for all the help!
    Diego :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jdfeos Zobacz posta
    So Cichy was using a Nikon mount with an adapter+chip... after all.
    Absolutnie nie. Używałem normalnej wersji z mocowaniem Canonowskim bez potwierdzenia ostrości.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Absolutnie nie. Używałem normalnej wersji z mocowaniem Canonowskim bez potwierdzenia ostrości.
    Zależy kiedy. Na teście - tak. A na plenerze mówiłeś goomisiowi, że używałeś i tego i tego i że ten Nikonowy jest trochę mniej ostry, ale działa. Chyba że źle zapamiętałem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    What do you advise then Cichy? :-?

What is the better way? Canon or Nikon mount? Which one you have?

Tanks for any help.

Początki nałogu

Domyślnie

cichy was using normal Canon mount version
    i saw him using live view and then he was focusing.
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cichy, duże dzięki za test.
    Krytykować i narzekać potrafi każdy ... .
    Mnie osobiście pomogłeś i dlatego duży szacun.:-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mam 2 informacje, obydwie drażniące

- dostawa szkiełek się opóźni, niby z powodów transportowych, zobaczymy kiedy przylecą, ale miejmy nadzieję, że a pierwszej połowie maja

- ja sobie jedno szkiełko odłożyłem i już focę Mnie krzywizny nie straszne, więc przymykam oko na dystorsję

Mam kilka ciekawszych kadrów, ale niestety nie mogę jeszcze pokazać
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 9 z 53 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów