Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
przejrze swoje fotki w domu z ciekawosci, bo nie zdarzylo mi sie czegos takiego na 17-40 zobaczyc. chociaz de facto bardzo rzadko robie tak centralnie pod slonce. nie uzywam tez f22, ale nie wiem czy to jakos znaczaco wplywa na flarowanie...

tego typu syfy mialem przy robieniu pod slonce 70-200/4 nonIS, ale to szklo w ogole jest sakramencko podatne na flary. 24-105 flaruje podobnie jak Sigma (plamy, zamiast takich "dzbankow" jak na fotce z 17-40), chociaz pod wzgledem kolorow bardziej "canonowsko"... na 17-40 natomiast nigdy nie mialem powodow do narzekania...
na 17-40 niby jest OK bo jakiś malutki bliczek to nie problem, ale ta tuba jak dla mnie jest nie do zaakceptowania, prędzej pogodzę się z takimi blikami jak Sigma generuje. Jeżeli tylko Samyang 14mm nie powodowałby u mnie takich rozterek, kupuje go z miejsca..., brać w ciemno nie chce, bo nie potrzebne mi trzecie szerokie szkło na które będę narzekać... Dodatkowo martwi mnie ta wypukła soczewka, która tak jak wspominałem wcześniej może również pod słońce się nie sprawdzić, ale to tylko takie moje gdybanie...