Strona 43 z 53 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poozon Zobacz posta
    Pierwszy egzemplarz który kupiłem był jeszcze gorszy (albo lewa albo prawa część zdjęcia była ostra). Ten drugi który teraz mam jest trochę lepszy bo przy f/5.6 daje już super ostre zdjęcia. Nie miałem już siły zwracać tego drugiego egzemplarza do sklepu. Czekałem też na niego miesiąc.

Mam jeszcze Falcon 8mm f/3.5 i na pełnej dziurze zachowuje się podobnie: mydło. Uznałem że Samyang 14mm f/2.8 tak samo przy pełnej dziurze nie jest użyteczny jak ten Falcon i że to f/2.8 jest tylko dla picu.

Pozdrawiam,
    Poozon
    A to widział ?

http://img683.imageshack.us/img683/6451/centerq.jpg

Zaręczam, że dostałeś 2 buble.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A to widział ?

http://img683.imageshack.us/img683/6451/centerq.jpg

Zaręczam, że dostałeś 2 buble.
    Skąd tyle u Ciebie arogancji ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poozon Zobacz posta
    Skąd tyle u Ciebie arogancji ?
    Jakiej znowu arogancji ?! Próbuję wytłumaczyć, że dostałeś buble. Gdzie tu arogancja ?

Domyślnie

Mi się trafił ostry egzemplarz (Nikon->Canon z potwierdzeniem AF od Cichego), ale widać to tak na prawdę na pełnej klatce. Na cropie jest bardzo dobrze, ale np. u mnie lewa strona jest trochę mniej ostra niż prawa i wychodzi trochę aberracja. Na 5D2 tego nie widać i przy 5.6 jest brzytwa.

Bardziej zastanawia mnie potwierdzenie ostrości. Na obu aparatach łapie mi bardzo szeroko (przy f2.8) - więc bazując tylko na potwierdzeniu bardzo często trafiają się mydlane zdjęcia. Jest na to jakiś sensowny sposób?

Mam też pewien problem z naświetlaniem. Na 40D w trybie AV, im bardziej zacieśniam przysłonę, tym bardziej prześwietlam zdjęcia. Dla f2.8 jest ok, dla 5.6 muszę robić korektę -1EV, a dla f8 już -1.6EV. W trybie M światłomierz podaje mi podobne wartości niedoświetleń, dla zdjęć które wychodzą dobrze naświetlone.
    Po zaklejeniu styków problem pozostaje, ale jest mniejszy... To typowe?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hao Zobacz posta
    Mam też pewien problem z naświetlaniem. Na 40D w trybie AV, im bardziej zacieśniam przysłonę, tym bardziej prześwietlam zdjęcia.
    Mam to samo na 500D ;-) Więc raczej jest to typowe.

Pozdrawiam,
    Poozon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bardziej zastanawia mnie potwierdzenie ostrości. Na obu aparatach łapie mi bardzo szeroko (przy f2.8) - więc bazując tylko na potwierdzeniu bardzo często trafiają się mydlane zdjęcia. Jest na to jakiś sensowny sposób?
    Najlepiej spytać u źródła No ale skoro nikt mi nie wysłał zapytania, to odpisuję tutaj.

Co to znaczy, że "potwierdzenie łapie szeroko" ?

Mam też pewien problem z naświetlaniem. Na 40D w trybie AV, im bardziej zacieśniam przysłonę, tym bardziej prześwietlam zdjęcia. Dla f2.8 jest ok, dla 5.6 muszę robić korektę -1EV, a dla f8 już -1.6EV. W trybie M światłomierz podaje mi podobne wartości niedoświetleń, dla zdjęć które wychodzą dobrze naświetlone.
    A po co zaklejać styki ? Bez sensu zupełnie. Kupić obiektyw z potwierdzeniem ostrości i zaklejać styki... Napisz, jeśli ustawiasz przysłonę 5.6 na obiektywie to co masz ustawione na aparacie w trybie Av ? Też ustawiasz 5.6 ?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co to znaczy, że "potwierdzenie łapie szeroko" ?
    Czasem też to mam, więc odpowiem.
    Obiektyw potwierdza ostrość na punkcie kawałek przed i za punktem ostrości. Ma po prostu za dużą tolerancję.

A po co zaklejać styki ? Bez sensu zupełnie. Kupić obiektyw z potwierdzeniem ostrości i zaklejać styki... Napisz, jeśli ustawiasz przysłonę 5.6 na obiektywie to co masz ustawione na aparacie w trybie Av ? Też ustawiasz 5.6 ?
    Pewnie tak, inaczej takie szopki się nie dzieją.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no tak właśnie działa potwierdzenie ostrości

na manuału dobrze mierzy światło
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Mi się trafił ostry egzemplarz (Nikon->Canon z potwierdzeniem AF od Cichego), ale widać to tak na prawdę na pełnej klatce. Na cropie jest bardzo dobrze, ale np. u mnie lewa strona jest trochę mniej ostra niż prawa i wychodzi trochę aberracja. Na 5D2 tego nie widać i przy 5.6 jest brzytwa.

Na to, że ostrość potwierdza się w szerszym polu mam taki sposób, że zawszę kręcę na skali w prawo, czyli od kilku centymetrów do nieskończoności, jak kręcę odwrotnie, czyli od nieskończoności do kilku centymetrów to czasem właśnie tak się dzieje.

Co do naświetlania to na aparacie musisz mieć cały czas ustawione f2.8. Przysłonę zmieniasz tylko na obiektywie, przynajmniej u mnie tak to się sprawdza.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Na to, że ostrość potwierdza się w szerszym polu mam taki sposób, że zawszę kręcę na skali w prawo, czyli od kilku centymetrów do nieskończoności, jak kręcę odwrotnie, czyli od nieskończoności do kilku centymetrów to czasem właśnie tak się dzieje.
    To jest metoda na potwierdzenia typu dandelion czy inne, każde może ostrzyć inaczej. Niestety większość jest "skalibrowana" pod 50mm i niestety na szerokim kącie może nie działać prawidłowo.

Ja swoje adaptery programuję oddzielnie pod konkretne szkło (każde inaczej) i one "łapią ostrość" na środku zakresu tolerancji. Jeśli się więc jedzie od nieskończoności do zera i wyostrzy na pierwsze "piknięcie" to może być mniej ostro niż na środku zakresu tolerancji, dlatego należy sobie włąśnie wypracować pewien nawyk fotografowania z potwierdzeniem. Ja mam też 14/F 2.8 z adapterem i mam 100% kadrów ostrych.

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Co do naświetlania to na aparacie musisz mieć cały czas ustawione f2.8. Przysłonę zmieniasz tylko na obiektywie, przynajmniej u mnie tak to się sprawdza.
    Dokładnie, na aparacie musi być zawsze 2.8. No chyba, że ustawisz np. 5.6 na aparacie i obiektywie, ale do pomiaru światła zjedziesz przysłoną w obiektywie do 2.8 i po zablokowaniu ekspozycji wrócisz na 5.6
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 29-09-2011 o 09:43

Strona 43 z 53 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów