-
Witam
wczoraj przyszedł do mnie Samyang 14 (ale w wersji Falcon) z potwierdzeniem ostrości kupiony od naszego forumowego kolegi.
Dzis rano zrobiłem serię zdjęc porównawczych z Canonem 17-40 i powiem szczerze, że jestem zachwycony nową 14-tką.
O ile 17-40 kupiłem z poczuciem, ze poszedłem na kompromis (ze względu na fatalną ostrośc na rogach i brzegach kadru przy 17mm) to w przypadku 14tki nie ma zadnych kompromisów.
Robie w zasadzie same zdjęcia krajobrazowe więc szeroki kąt to dla mnie podstawa.
17-40 muszę ustawiać na co najmniej f11 żeby uzyskać w miare równomierna ostrośc w całym kadrze. Natomiast i tak aberracje chromatyczne są bardzo widoczne (wiem, wiem, ze można to potem łatwo usunąc ale co z tego)
Natomiast Falcon jest ostry od f2.8 w całym kadrze (ale niestety dośc sporo na tej przysłonie winietuje). Od f5,6 jest juz ideał bo winieta w zasadzie znika kompletnie. W dodatku brak aberracji chromatycznych.
Dla kupujących polecam dopłacić do mocowania z potwierdzeniem ostrości. Bez tego wbrew pozorom naprawdę trudno się ostrzy. No i potem na kompie ma się info o przysłonach.
Jak dla mnie 14tka jest super. A 17-40 teraz będzie się zapewne kurzyć.
Polecam
Uprawnienia umieszczania postów