Strona 46 z 53 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przejrze swoje fotki w domu z ciekawosci, bo nie zdarzylo mi sie czegos takiego na 17-40 zobaczyc. chociaz de facto bardzo rzadko robie tak centralnie pod slonce. nie uzywam tez f22, ale nie wiem czy to jakos znaczaco wplywa na flarowanie...

tego typu syfy mialem przy robieniu pod slonce 70-200/4 nonIS, ale to szklo w ogole jest sakramencko podatne na flary. 24-105 flaruje podobnie jak Sigma (plamy, zamiast takich "dzbankow" jak na fotce z 17-40), chociaz pod wzgledem kolorow bardziej "canonowsko"... na 17-40 natomiast nigdy nie mialem powodow do narzekania...
    na 17-40 niby jest OK bo jakiś malutki bliczek to nie problem, ale ta tuba jak dla mnie jest nie do zaakceptowania, prędzej pogodzę się z takimi blikami jak Sigma generuje. Jeżeli tylko Samyang 14mm nie powodowałby u mnie takich rozterek, kupuje go z miejsca..., brać w ciemno nie chce, bo nie potrzebne mi trzecie szerokie szkło na które będę narzekać... Dodatkowo martwi mnie ta wypukła soczewka, która tak jak wspominałem wcześniej może również pod słońce się nie sprawdzić, ale to tylko takie moje gdybanie...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    wczoraj przyszedł do mnie Samyang 14 (ale w wersji Falcon) z potwierdzeniem ostrości kupiony od naszego forumowego kolegi.
    Dzis rano zrobiłem serię zdjęc porównawczych z Canonem 17-40 i powiem szczerze, że jestem zachwycony nową 14-tką.
    O ile 17-40 kupiłem z poczuciem, ze poszedłem na kompromis (ze względu na fatalną ostrośc na rogach i brzegach kadru przy 17mm) to w przypadku 14tki nie ma zadnych kompromisów.
    Robie w zasadzie same zdjęcia krajobrazowe więc szeroki kąt to dla mnie podstawa.
    17-40 muszę ustawiać na co najmniej f11 żeby uzyskać w miare równomierna ostrośc w całym kadrze. Natomiast i tak aberracje chromatyczne są bardzo widoczne (wiem, wiem, ze można to potem łatwo usunąc ale co z tego)
    Natomiast Falcon jest ostry od f2.8 w całym kadrze (ale niestety dośc sporo na tej przysłonie winietuje). Od f5,6 jest juz ideał bo winieta w zasadzie znika kompletnie. W dodatku brak aberracji chromatycznych.

Dla kupujących polecam dopłacić do mocowania z potwierdzeniem ostrości. Bez tego wbrew pozorom naprawdę trudno się ostrzy. No i potem na kompie ma się info o przysłonach.

Jak dla mnie 14tka jest super. A 17-40 teraz będzie się zapewne kurzyć.

Polecam

Domyślnie

Mam pytanie od użytkowników tego zacnego szkła jak i do kolegi Cichego czy jest możliwość dokupienia adaptera potwierdzającego ostrość (chodzi mi o chip). Dostałem taką 14 bez potwierdzenia i chciał bym z potwierdzeniem ostrości .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Mam pytanie od użytkowników tego zacnego szkła jak i do kolegi Cichego czy jest możliwość dokupienia adaptera potwierdzającego ostrość (chodzi mi o chip). Dostałem taką 14 bez potwierdzenia i chciał bym z potwierdzeniem ostrości .
    Niestety nie ma takiej opcji. Do szkła z bagnetem Canona można co najwyżej sobie kupic jakiś chip i go po prostu przykleić na własne ryzyko. Dobrze byłoby kupić taki z możliwościa programowania, bo na fabrycznie zaprogramowanym to potwierdzenie nie będzie dobrze działać.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

Domyślnie

Rzeczywiscie kolejne B.dobre i tanie szkielko od Samyanga.85,35 i ta 14-ka to prawdziwe manualne klasyki

Bywalec Awatar marcinradom
    Miasto
    Radom

Domyślnie

No i mam dylemat:
    1. Tamron 17-50/2,8
    2. Canon 17-40/4
    3. Samyang 14/28
    Przeznaczenie - kościół, ślub
    Codzienne fotki z życia rodziny - pod dachem.
    1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.

sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Miasto
    Radom

Domyślnie

tomba znam ten topic. niestety nic z niego nie wynika, oczywiście poza tym, że bez dwóch sztuk 5d i trzech jaśniutkich eLek nie zrobi się fotek w kościele.

Domyślnie

...trzeba zadać konkretne pytanie i myślę, że ktoś odpowie konkretnie.
    BTW nie powiedziałeś do czego to chcesz podpiąć, nie napisałeś czym jeszcze dysponujesz i jak ci tu doradzić. Wg mnie najbardziej uniwersalny jest ten tamron, używałem kiedyś z cropem i sobie go chwaliłem mimo kilku minusów.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Miasto
    Radom

Domyślnie

Napisałem do czego chce używać tego obiektywu. Body to crop 20d. Także skłaniam się ku Tamronowi, zwłaszcza że aby uniknąć problemów chce go zakupić u Cichego. Przyznam jednak, że cena w granicach 2kpln za eLkę 17-40 też jest dla mnie kusząca. Tylko to światło 4 mnie trochę zniechęca. Z drugiej jednak strony kusi Elka.
    Ostatnio edytowane przez marcinradom ; 09-03-2012 o 15:14

Strona 46 z 53 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów