Może jakieś egzemplarze przed sprzedażowe czy coś
Może jakieś egzemplarze przed sprzedażowe czy coś
Samyangi NIGDY NE MIAŁY numerów seryjnych.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Obiektyw, który dostałem ze sklepu miał numer seryjny: D110I2164, dlatego zdziwiłem się, że ten drugi, po wymianie, nie miał tego numeru.
Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 22-01-2011 o 12:30 Powód: Automerged Doublepost
Jak oceniacie samyanga podczas ślubu na FF do kilku ujęć z kościoła, pleneru i zabawy na weselu. Mam 24-70 do większości ujęć z wesela, 85mm zmieniam teraz na 100 więc coś dłuższego również mam. Brakuje mi szerokości do kilku ciekawych kadrów.
14L za drogi
15 (fish) nie lubię rybiego oka
sigma 12-24 droższa i ciemniejsza od S14
C17-40 (może nie wąski ale nie tak szeroki jak pozostałe obiektywy)
S14 gdybym kupował brałbym z potwierdzeniem ostrości albo kupiłbym matówkę (co bardziej polecalibyście (pot. AF czy matówka)
Według kalkulatora DOF przymykając S14 do f4 i ustawiając ostrość na niecałe 2m mamy ostry obraz od 85cm do nieskończoności.
Bardzo proszę o poradę
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Da radę. Jeśli tylko masz pomysł na ultraszeroki kadr.
ja wolę potwierdzenie af od matówki
Co w takim razie z ustawianiem ostrości. Lepiej kupić wersje nikonowską i mieć potwierdzenie ostrości czy matówkę (jaką EG-s, EG-d).
różnica w cenie niewielka. Jak będzie szybciej i wygodniej. Dodam, że nigdy nie miałem matówki do ręcznego ostrzenia na cyfrze. Jedyna przygoda z moim ręcznym ostrzeniem to yashica 35 gsn, szło mi to w miarę sprawnie i szybko. Przy 14mm będzie chyba jeszcze łatwiej (w yashice było 45mm)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno pytanie.
Czy użytkownicy którzy kupili wersję z potwierdzeniem od Pan Cichego są zadowoleni?
Ostatnio edytowane przez patric89 ; 22-02-2011 o 12:20 Powód: Automerged Doublepost
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Miałem go raz pożyczonego na jednym ślubie. Bezproblemowo dawał radę, ostrzenie bardzo łatwe, chyba użyłem ze 2 razy LV (w Kościele), resztę na czuja. Wesele pełen manual na czuja, wszystko ostre. Oczywiście trzeba odpowiednio ustawić
Oczywiście nieźle krzywi kadrytutaj jeden, nieprostowany
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
A ma ktoś jakieś kadry ślubne z tego szkiełka, ale na cropie?
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|