Strona 20 z 53 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to mam wyjaśnienie dziwnych potrzeb korekcji przy pomiarach. Korpus dodaje to, co mamy ustawione w AV czy manualu na korpusie względem f/2.8 z otworu szkła i o tyle przyciemnia. Czyli jak przysłona w korpusie będzie zawsze f/2.8, to nie będzie trzeba wprowadzać żadnych korekcji na szkło, no, poza tymi, które sobie zaplanujemy.
    Pewnie dla wielu to oczywiste, ale to moje pierwsze EF szkło z manualna przysłoną, więc jeszcze się uczę.

Jeśli mogę coś zasugerować, to jakość obrazu jest naprawdę rewelacyjna. Tylko dekielek się nie mieści w kieszeni
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Zastanawiam się czy swojej sigmy na to nie zamienić. Obrazek wydaje się na tyle lepszy że byłbym skłonny zrezygnować z AF. Może ktoś z wawy chętny na porównanie?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    ... Tylko dekielek się nie mieści w kieszeni
    to i wystająca soczewka (po jednym ślubie tak "wypalcowana" ze aż wyczyścić musiałem chociaż nigdy się takimi głupotami nie przejmuję ) to jedyne wady tego obiektywu
    super-multi-coated TAKUMAR 3,5/28 |super-multi-coated TAKUMAR 2/35 | SMC Takumar 1,4/50 | ... | super-multi-coated TAKUMAR 3,5/135 | http://www.rafalkucz.com

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli kupię sobie to szkło, to dorobię sobie tubus w stylu tego dekielka, żeby używać polara koło 20mm
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    a zdjecia wrzucac!!
    Wzialem go na spacer na plac zabaw.
    Ostatnie na f/2.8 zeby tlo rozmyc

Coś już napisał Awatar 1czarek1
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    No to mam wyjaśnienie dziwnych potrzeb korekcji przy pomiarach. Korpus dodaje to, co mamy ustawione w AV czy manualu na korpusie względem f/2.8 z otworu szkła i o tyle przyciemnia. Czyli jak przysłona w korpusie będzie zawsze f/2.8, to nie będzie trzeba wprowadzać żadnych korekcji na szkło, no, poza tymi, które sobie zaplanujemy.
    Pewnie dla wielu to oczywiste, ale to moje pierwsze EF szkło z manualna przysłoną, więc jeszcze się uczę.

Jeśli mogę coś zasugerować, to jakość obrazu jest naprawdę rewelacyjna. Tylko dekielek się nie mieści w kieszeni
    O tym właśnie pisałem maac na myąli P aparat usyawia sobie jakąś przysłone np 5,6 a szkło ma 2,8 i dlatego prześwietla a na AV przysłona jest 00 i jest ok
    2x EOS R3,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Na pewno adaptera z aparatem czy adaptera z obiektywem ?

Adapter z aparatem jest spasowany lepiej niż niektóre szkła Canonowskie, a adapter z obiektywem może mieć malutki luz, który można zminimalizować przyklejając z dwu stron na bagnecie między szkłem a adapterem kawałek taśmy klejącej.

Faktycznie to pomiędzy szkłem a adapterem. Co nie zmienia faktu, że luz jest i troszkę irytuje. Zaraz wrzucę linki do RAW do podejrzenia. Generalnie wszystko jest super ale dopiero dzisiaj się zorientowałem że nieskończoność ostrzy dobrze przy ustawieniu na ok. 2-2.5m - jakie są skutki uboczne grzebania przy tej śrubce pod gumą celem przesunięcia nieostrości na koniec skali? przesunięcie skali? jakieś inne? żebym sobie słoika nie rozwalił po 3 dniach...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.easy-share.com/1910216002/IMG_0131.CR2

http://www.easy-share.com/1910216113/IMG_0132.CR2

http://www.easy-share.com/1910216238/IMG_0135.CR2

http://www.easy-share.com/1910216324/IMG_0038.CR2

Wszystkie oczywiście 2.8, na jednym z nich podniosłem ostrość z poziomu body ale nie wiem na którym... Zauważyliście, że robiąc podgląd CR2 w Picasa Viewer robi się z pliku mydło? Przez chwilę wpadłem w panikę, ale po wrzuceniu do LR wszystko wróciło do normy

Pozdrawiam i polecam ten słoiczek
    Ostatnio edytowane przez teethar ; 13-05-2010 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cichy (bądź inny handlujący tudzież obeznany) czy jest jakaś szansa, że to szkło staniej choćby i 50zł w ciągu miesiąca? Bo tak na dobrą sprawę będę potrzebował dopiero na początek czerwca. Ale jak nie ma widoków na jakikolwiek spadek ceny to wezmę od razu (znaczy muszę ichnią rybę pogonić najpierw :-P)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Kupiłem przedwczoraj Tamrona 20-40.. hm.. Ten Samyang jest bardzo ciekawy, na targach w łodzi bawiłem się starszą wersją, przypadła mi do gustu. Jak dozbieram kaskę to dokupię sobie, bo na moim cropie Tamcio nie jest za szeroki...

Strona 20 z 53 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów