Strona 19 z 53 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez focus Zobacz posta
    Coś EXIF "świruje" podając ogniskową 50mm i światło 2 , czyżby komunikacja obiektyw-body nie była taka jak ma być.
    Być może stąd różnicce w pomiarze punktowym, o którym piszecie...
    Kupowałeś u mnie ? Powinno pokazywać 14mm i światło takie, jak jest ustawione w body.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Kupowałeś u mnie ? Powinno pokazywać 14mm i światło takie, jak jest ustawione w body.
    Nie to moj stary chyba rosyjski chip z czasow jak jeszcze wy nie wiedzieliscie ze cos takiego jest. Dorwalem z przejsciowki EOS-Olympus, odkleilem i dokleilem do swojej przesciowki EOS-Nikkor.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Problemu nie ma jezeli uzywasz wizjera. Problem jest jezeli uzywasz skali na obiektywie.
    Słuchajcie, z tym ustawianiem ostrości to nie ma co demonizować. Szkło mam pół dnia, pewnie problem leży w nieudolności obsługującego. Kombinowałem tak, że z 30cm ostrzyłem środkiem, potem przekadrowywałem i przy f/2.8 nie byłem w stanie trafić. Inna rzecz, że na seryjnej matówce ciężko jest ustawić idealnie ostrość. Jutro rano będę próbował dalej, jadę w teren przemęczę szkło jak się tylko da.

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Jarek jak Ty wytrzymujesz w takim pokoju? Chyba ze to gościnny a Ty nie lubisz zbyt licznego towarzystwa ;-)
    Sugerujesz, że pokój za niebieski, czy że ilość ogonów na metr kwadratowy jest zbyt duża? Na zdjęciu są tylko 4, więc nie demonizuj :-)
    Zresztą jeśli masz jakieś futerkowe wątpliwości, to do Viteza, to wszystko przez niego.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    jeszcze nie...
    sprawdziłem exif z forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To sprawdź exify tych:

http://www.mantykora.net/~kuba/12/14mmpotwierdzenie/

Te gdzie jest 50mm to pewnie bez potwierdzenia, albo z doklejonymi dandelionami bez możliwości przeprogramowania.

Domyślnie

Napiszcie po tych kilku dniach użytkowania czy warto wejść w wersję do nikona + przejściówka ?

Bo jak rozumiem , postawione przez Miclesa wcześniejsze pytania są już nieaktualne - tzn różnic w jakości fotek brak :grin:

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Zależy kiedy. Na teście - tak. A na plenerze mówiłeś goomisiowi, że używałeś i tego i tego i że ten Nikonowy jest trochę mniej ostry, ale działa. Chyba że źle zapamiętałem...
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Cichy - napisz w takim razie jeszcze raz jakie są różnice między Nikonowym, a Canonowym i kiedy którymi fociłeś.
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, kupiłem od Cichego 2 dni temu - moim zdaniem szkiełko rewelacja, potwierdzenie ostrości działa bardzo dobrze, generalnie po wyczucie odpowiedniego ustawienia w zasadzie nie ma potrzeby ostrzenia bo wszystko jest ostre od 1,5m do infinity. Jedyna rzecz, która mnie zastanawia do dzisiaj to winieta która pojawia się na obrazku jak się ostrzy na LV. To jakoś jest zależne od konstrukcji optycznej aparatu? Pozdr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jedyny minusik drobny to lekki luz tego adaptera na połączeniu z aparatem... ale na super szczelność nie liczyłem. Mogę podesłać jakieś sample jak ktoś chce. Pzdr
    Ostatnio edytowane przez teethar ; 13-05-2010 o 10:53 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teethar Zobacz posta
    Jedyny minusik drobny to lekki luz tego adaptera na połączeniu z aparatem... ale na super szczelność nie liczyłem.
    Na pewno adaptera z aparatem czy adaptera z obiektywem ?

Adapter z aparatem jest spasowany lepiej niż niektóre szkła Canonowskie, a adapter z obiektywem może mieć malutki luz, który można zminimalizować przyklejając z dwu stron na bagnecie między szkłem a adapterem kawałek taśmy klejącej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teethar Zobacz posta
    Mogę podesłać jakieś sample jak ktoś chce. Pzdr
    oczywiście, że chcę tego nigdy mało
    tym bardziej,*że masz to samo body... bardzo proszę

...zastanawiam się tylko czy brać z przejściówką, jak rozumiem dzięki niej usłyszę "bip" podczas ustawiania ostrości i zobaczę exify ?

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez focus Zobacz posta
    oczywiście, że chcę tego nigdy mało
    tym bardziej,*że masz to samo body... bardzo proszę

...zastanawiam się tylko czy brać z przejściówką, jak rozumiem dzięki niej usłyszę "bip" podczas ustawiania ostrości i zobaczę exify ?

tak :]

a zdjecia wrzucac!!
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Strona 19 z 53 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów