Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Adapter - obiektywy nikona do 7d

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Adapter - obiektywy nikona do 7d

Witam!

Czy możecie mi polecić jakiś "najlepszy" adapter, przejściówkę pozwalający/ą na podpięcie szkieł nikona do body 7d canona?

Powiedzmy, że cena nie gra roli
    Czy tego typu urządzenia niosą jakieś ryzyko zniszczenia sprzętu?
    Jakie są ograniczenia poza manualnym ostrzeniem?
    Jest jakiś wpływ na jakość obrazu i czy aby przypadkiem nie zredukuje mi to ilości światła?

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

mam używam
    żadnych luzów
    pięknie pasuje do szkieł po założeniu na bagnet szkła bardzo silnie trzyma sprężyna
    wydaje się być jedną częścią z obiektywem

odpinanie tak cienkiego adaptera od obiektywu jest jednak trochę męczące bo nie wykręca się jak M42 tylko trzeba odgiąć blokującą sprężynkę na adapterze i jednocześnie przekręcać adapter

na korpusie canona trzyma się idealnie nie tylko 7d sprawdzane na 20D 40D 7D

jakbyś chciał nabyć to zapraszam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    używam z Nikonem 2,8/100mm i tc x2
    czekam na kolejne sztuki adapterów i szkiełek
    Ostatnio edytowane przez enter ; 16-04-2010 o 10:40 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No więc kupiłem adapter bez dandeliona.
    Fisheye nikkorowski ostrzy najdalej na pare centymetrów, a tamron 17-50mm 2.8 na pare metrów (o nieskonczonosci moge zapomniec- do tego w fisheye'u widac rogi obiektywu więc nie nadaje sie nawet do makro)
    Założyłem podobny temat na trzech różnych forach i nikt nie wspomniał o takiej "drobnostce"

Z kolei druga sprawa, znacznie poważniejsza przy której niestety objawiła się moja głupota.
    Mianowicie nie przyszło mi do głowy, że żaden z tych obiektywów nie posiada manualnie ustawianej przysłony
    Nie wiem czemu, ale założyłem, że to oczywiste...

Po podłączeniu tamrona do 7d przysłona ustawia się na maksimum lub w okolicach bo przez matówkę nic nie widać, na live view również bardzo ciemno, próbowałem podlaczyć obiektyw do nikona d80 i ustawić wartość na 2.8 po czym odrazu przepiąć do 7d, ale niestety nic to nie daje

Nie ma na to jakiejś sztuczki? Bo i tak używam najniższej przeważnie...

Nie stać mnie chwilowo na szkła canona i nie bardzo wiem co teraz zrobić, nawet pożyczyć nie ma od kogo

pozdro

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Fisheye nikkorowski ostrzy najdalej na pare centymetrów, a tamron 17-50mm 2.8 na pare metrów (o nieskonczonosci moge zapomniec- do tego w fisheye'u widac rogi obiektywu więc nie nadaje sie nawet do makro)
    Założyłem podobny temat na trzech różnych forach i nikt nie wspomniał o takiej "drobnostce"
    Może dlatego, że nikt nie miał takich problemów?
    Ja osobiście używałem 75-300 mm z bagnetem Nikona przez przejściówkę, bez najmniejszych kłopotów z ostrością.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie miałeś takiego problemu ponieważ im większa ogniskowa tym mniej zauważalne

Więc o ile z teleobiektywami jest ok o tyle szerokie kąty nadają się tylko do makro, jedyne rozwiązanie to kupno adaptera z soczewką co podobno znacznie pogarsza jakość.

Dobrego i uniwersalnego rozwiązania więc niestety nie ma
    pozdro

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Superdol Zobacz posta
    Nie miałeś takiego problemu ponieważ im większa ogniskowa tym mniej zauważalne

Więc o ile z teleobiektywami jest ok o tyle szerokie kąty nadają się tylko do makro, jedyne rozwiązanie to kupno adaptera z soczewką co podobno znacznie pogarsza jakość.

Dobrego i uniwersalnego rozwiązania więc niestety nie ma
    pozdro
    a mi się wydaje ze kupiłeś nie taki adapter - bagnet nikona jest przesunięty bardziej w stronę matrycy niż canon (tak jak w m42) wiec kwestia odpowiedniej grubości przejściówki..
    Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    a mi się wydaje ze kupiłeś nie taki adapter - bagnet nikona jest przesunięty bardziej w stronę matrycy niż canon (tak jak w m42) wiec kwestia odpowiedniej grubości przejściówki..
    yy. na odwrót.. canon blizej matrycy
    Ostatnio edytowane przez iso ; 26-04-2010 o 22:59 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

ja mam adaptery bez soczewki obiektywNikon/korpusCanon
    i mi ostrzy na +oo bez problemu z szerokimi i wąskimi szkłami

moim zdaniem adapter który kupiłeś jest za gruby i działa jak mały pierścień makro.
    a skąd jesteś ?
    Ostatnio edytowane przez enter ; 27-04-2010 o 16:17 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    moim zdaniem adapter który kupiłeś jest za gruby i działa jak mały pierścień makro.
    o właśnie o to mi chodziło

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    ja mam adaptery bez soczewki obiektywNikon/korpusCanon
    i mi ostrzy na +oo bez problemu z szerokimi i wąskimi szkłami

a skąd jesteś ?
    Jestem z Wrocławia, rozumiem, że sprzedajesz adaptery, ale jak już wyżej pisałem największym problemem jest brak manualnie ustawianej przyslony w moich obiektywach, więc adapter odpada

Ale mam jeszcze dwa stare obiektywy canona z mocowaniem C/FD masz może taki adapter?

pozdr

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Superdol Zobacz posta
    Jestem z Wrocławia, rozumiem, że sprzedajesz adaptery, ale jak już wyżej pisałem największym problemem jest brak manualnie ustawianej przyslony w moich obiektywach, więc adapter odpada

Ale mam jeszcze dwa stare obiektywy canona z mocowaniem C/FD masz może taki adapter?

pozdr
    też ale faktycznie przy MF bez pierścienia przysłony nie da rady

do c/fd nie mam ale wisi na allegro teraz adapter Hartbleii z soczewką - raczej bardziej sprawdzonego nei kupisz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów